Ge trappan tio år till med laminatgolv

Har du också en ful gammal trappa som inte måste bytas ut men som däremot behöver en ansiktslyftning? Vi har slitit mattan av en gammal trappa och klär in den i nytt laminat med kantlister av metall, så att den ser ny och elegant ut för en billig peng.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
1.000 kr/m
Ge trappan tio år till med laminatgolv

Med laminat och kantlister kan du få nytt liv i en gammal trappa

Intro

Den gamla trappan ser sliten ut. Stegen är klädda med smutsiga och söndriga mattor, men där under mår trappan bra och kan mycket väl hålla länge till.

Det är dags för förändring, så vi har slitit bort den gamla mattan, rengjort trappan från limrester och slipat ytan ren och inte minst slät. Därefter har vi klätt trappan med laminat och kantlister av metall.

Vi använder laminat för golv av högsta slitageklass för att ge trappan längsta möjliga livslängd, och vi använder tvådelade kantlister som fixerar och skyddar laminatbrädorna särskilt bra. Samtidigt gör de speciella kantlisterna det enkelt att montera de lodräta sättstegen.

Arbetet görs i två omgångar

Trappan är inte rak och därför utförs arbetet i två moment. Vi börjar med att göra de rektangulära stegen, som är enklast att mäta upp. När de är plats och tekniken sitter i händerna fortsätter vi med de vinklade stegen, innan vi avslutar med att foga längs väggen och i de invändiga hörnen mellan plansteg och sättsteg.

Instruktion

01
Förbered trappan 4 Steg

Innan du kan klä in trappan igen måste trappan göras helt ren. Ytan måste vara slät så att laminatbitarna kommer att ligga på ett fast underlag utan lufthål under. Om underlaget inte är slätt ska det jämnas till innan du sätter i gång med de nya stegen.

Trappan består av både okomplicerade rektangulära steg och vinklade steg. Arbetet utförs i två moment, där du börjar med att såga till de enkla rektangulära stegen och listerna, innan du gör de mer komplicerade.

1

Innan du börjar såga till laminatbitarna är det viktigt att de osågade brädorna får vänja sig vid inomhusklimatet. Därför ska du ta in materialen i det rum där de ska ligga minst 48 timmar innan arbetet påbörjas.

2

Ta bort det gamla limmet med en spackel. Du kan också använda ett multiverktyg för att skära bort resterna.

3

Slipa trappan helt ren med sandpapper. När du har fått bort lim och mattrester måste du slipa trappan så att ytan blir helt slät. Om du lämnar limrester kan laminatgolvet inte läggas snyggt.

4

Montera undersidan av kantlisterna. Kantlisterna från Küberit består av två delar. Den undre listen ska skruvas på stegkanterna. Såga till under- och överdelen samtidigt, så att de passar ihop.

02
Såga de raka stegen 3 Steg

1

Det är dags att såga till de första stegen. Börja med de steg som är liksidiga rektanglar. Mät stegdjupet på stegets båda sidor innan du sågar. Om steget är snett upptäcker du det nu och kan kompensera för det.

2

Mät laminatbrädorna så att de passar exakt till steget minus 3 mm fog i vardera ände. Använd en vinkelhake för att få räta vinklar. Såga också sättstegen (de lodräta bitarna). Gör dem 3 mm för korta.

3

Laminatbrädorna är inte tillräckligt breda, därför ska det sågas en bit till. Det är viktigt att den biten ligger innanför den hela laminatbrädan, som ligger mot kantlisten.

03
Fäst de raka stegen 4 Steg

Nu är det dags att limma fast de första plan- och sättstegen. När de sitter på plats kan du börja arbetet med de mer komplicerade vinklade stegen, som kräver mer mätning och exakt kapning.

När du limmar fast laminatbitarna är det viktigt att du väljer ett lim som kan fästa på underlaget. Du måste dessutom tänka på om det lim som du väljer kräver att du stryker på en grund, primer eller liknande för att limmet ska kunna fästa ordentligt.

1

Limma fast de första stegen. Fördela limmet jämnt, antingen påfört i ett rutmönster eller utstruket med tandspackel. Du kan använda både montagelim och parkettlim - bara du ser till att limmet passar underlaget.

2

Sätt ihop laminatbitarna till ett stycke innan du lägger dem på plats på trappsteget. Lägg det ihopsatta laminatstycket så att det ligger an mot kantlisten.

3

Sättsteget monteras efter plansteget. När du har lagt ett plansteg stryks lim på baksidan på motsvarande sättsteg som lyfts på plats på den lodräta ytan bakom steget.

4

Gör plats för en expansionsfog. Det är viktigt att du har ett par millimeters avstånd mellan plan- och sättsteg. Det gör du genom att ställa sättsteget på 3 mm distansklossar.

04
Såga och montera de vinklade stegen 3 Steg

1

Det är dags att göra de vinklade stegen. Precis som med de enkla rektangulära stegen ska du börja med underdelen av kantlisterna, som ska sågas till så att de passar på de vinklade stegen och sedan skruvas fast.

2

Såga till planstegen. Det är viktigt för slutresultatet att planstegen sågas till exakt, så ha tålamod när du mäter och för över måtten. Den uppgiften klaras enklast med en smygvinkel.

3

Sätt de resterande plan- och sättstegen parvis. Kom ihåg att det ska vara 3-5 mm för fogar i alla skarvar.

05
Avsluta med lister och elastiska fogar 5 Steg

Nu är jobbet nästan gjort. Det återstår bara att sätta den övre delen av listerna, som skruvas på plats i underdelen med de medföljande montageskruven.

Därefter ska elastiska fogar sättas i de invändiga hörnen mellan såväl plansteg och sättsteg som längs väggarna i trapphuset. Fogarna mellan två bitar laminat görs med silikon, medan fogarna längs väggarna görs med akrylfog.

1

Den övre delen av kantlisterna ska nu skruvas fast. Ovanlisten läggs på underlisten, så att skruvhålen i ovanlisten ligger ovanpå motsvarande gängor i den underliggande listen. Därefter skruvas ovanlisten på plats med hjälp av de medföljande skruvarna.

2

Sätt en akrylfog mellan vägg och steg. Välj en färg som passar till väggen där den möter trappsteget, och kom ihåg maskeringstejp på trappstegets kant innan du fogar.

3

Använd en silikonbaserad fogmassa i utrymmet mellan plan- och sättsteg. Här bör du välja en fogmassa i en färg som är diskret i förhållande till laminatbrädorna.

4

Blanda vatten och diskmedel i en sprayflaska. Spruta lite av blandningen på silikonfogen.

5

Dra silikonfogen ren med en fogbricka. Om du använder en bricka av silikon samt tvålvatten kan du enkelt ge fogen en snygg finish.

Material

  • Laminatgolv - här Logoclic New Classico
  • Kantlister - här Küberit Euro-Step Champion 320 (köpt på nätet)
  • Montagelim eller parkettlim - limmet ska passa till underlaget.

Tidsförbrukning

Arbetet tar ungefär en helg.

Pris

750-1.000 kronor per meter, beroende på trappans bredd.

Svårighetsgrad

Det krävs en del exakta mätningar och skarpa snitt för att få till snygga brädor och kantlister.

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Förläng fogmassans livstid

Tips & Tricks

Spara pengar med andra kantlister

Kantlisterna Küberit Euro-Step Champion 320 är supersmarta men kostar flera gånger mer per meter än billigare alternativ, och Küberit-listen måste beställas på nätet.

Om du vill avsluta trappstegen med en annan sorts kantlist kan det mycket väl låta sig göras. Du måste dock justera instruktionerna och se till att golvbrädorna kapas så att plansteg och sättsteg möts på rätt sätt vid den list som du väljer.

Tvådelad list från Küberit: 350 kr/m

Diskret list från Logoclic: 250 kr/m

Enkel kantlist från Byggmax: 100 kr/m

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappa inomhus