Lätt
Svår

Klinker gör utomhustrappan starkare

Det finns flera fördelar med att lägga klinker eller plattor på en utomhustrappa framför att låta den råa betongen vara som den är.

Det förlänger nämligen trappans livstid avsevärt. Samtidigt blir den ännu starkare, och trappan kan bli både snygg och harmonisk om du klär den med klinker.

Med rätt förberedelser kan det göras på bara en helg, om du börjar på fredagen.

Klinker för utomhustrappor kan lätt hålla i upp till 50 år. Men det kräver att du lägger klinker och fogar ordentligt från början, och ser efter fogarna med jämna mellanrum, så att fukten inte kan tränga ned i betongen.

Mät upp för plattor på trappan

För att trappan ska få ett harmoniskt utseende är det viktigt att lägga tid på att mäta upp och hitta ett bra mönster.

Ett mönster ska först och främst skapa harmoni, så att trappan blir trevlig att se på. Börja med att mäta upp och göra en skiss. Rita upp ett par mönster som du sedan testar att lägga ut på trappan, så att du får en försmak av hur det kommer att se ut.

Du bör använda en våtkap med bra klinga, som kan skära fina snitt i materialet. Tänk på när du mäter upp att plattorna inte kapas kortare än hälften av deras längd. Välj därför också klinker i en passande storlek, så att du slipper kapa mer än nödvändigt.

Gör i ordning trappan

Innan du lägger plattorna ska du försäkra dig om att stegen har rätt fall, och att ytorna är plana. Det går lättare med en nyputsad trappa som är redo för ett nytt ytskikt.

Hämta artikeln ”Stark trappa med klinker” och se hur du lägger plattor på en utomhustrappa.