Video
Lätt
Svår

Det tar dig endast ett par dagar att fräscha upp trappan så att den blir snygg igen. Till arbetet behövs några få maskiner, och saknar du någon kan du säkert hyra en.

SLIPNING AV TRAPPAN:

1. Smörj in trappan med slipolja

Snåla inte och låt oljan verka (se även anvisning på förpackningen). Det är inte nödvändigt att använda slipolja, men den sparar pengar, för den ser till att slipdamm inte lika lätt fastnar i slippapperet.

2. Varje steg slipas med en kantslip

Du kan hyra en sådan maskin, alternativt kan du använda vinkelslip – fast den ger inte lika bra resultat. Skydda dig med både ansiktsmask och skyddsglasögon.

3. Slipa hörnen med en trekantslip

Den kan även användas längs vangerna. Börja med grovt slippapper, korn 40. Har du ingen trekantslip, kan du använda en bra tvåhandsskrapa.

4. Slipa varje trappnos med excenterslip

Börja med grovt slippapper och fortsätt med fi nare och finare slippapper. Avsluta med att putsa alla steg och trappnosar med korn 180.

5. Skrapa bort det sista längs sättsteget

med en skrapa. Här används en liten skrapa. På större ytor och längs vangerna används tvåhandsskrapa. Kolla att all fernissa är borta.

6. Lackera trappan flera gånger

Om du vill ha ljusa steg kan du till första strykningen välja en vitpigmenterad lack. När den första lacken har torkat lackeras trappan ytterligare tre gånger med torktid. Då blir den extra slitstark.