Först ska allt löst material runt hålen och sprickorna hackas bort med en murarhammare. Det som vid ett första påseende ser ut som ett litet hål kan visa sig vara en större skada när man väl fått bort all trasig betong.

Tar man inte bort allt löst återkommer skadan snabbt. Den lösa betong som knackas bort avlägsnas löpande.

Fåratt lagningen ska bli så fin som möjligt väljer muraren att skära tre snitt runt hålet med vinkelslipen. Utstickande bitar knackas bort med mejseln. Var noga med att få bort allt damm och grus från hålen så att betongen kan fästa ordentligt. Använd till exempel en stålborste och en kvast.

Rör ihop reparationsbetong eller blanda den själv av en del vatten och tre delar cement som rörs ihop till en tunn gröt.

Efter att hålet förvattnats penslas det med blandningen. Blanda en omgång grovbetong av en del cement, tre delar grus och vatten. Blandningen pressas ner väl i alla skrymslen.

Om hålet är djupt får man fylla i flera omgångar. När hela hålet är fyllt med grovbetong jämnas lagningen med en reparationsslev så att den nya betongen kommer i nivå med resten av trappsteget. Vid djupare hål som går över trappstegets kant kan man behöva jämna av i flera omgångar innan betongen torkat för att vara säker på att få ett jämnt steg.

Till sist jämnar man till kanten med en fuktig pensel så att övergången mellan reparationen och trappan blir så osynlig som möjligt. Om vädret är varmt eller solen ligger på kan betongen torka så snabbt att den spricker.

Därför är det bra att täcka lagningen med plast. Plasten kan plockas bort efter ett par dagar och inom en månad har lagningen härdat.