Småskador på trappan bör lagas så fort som möjligt. Väntar du blir skadan större.

Småskador på trappan bör lagas så fort som möjligt. Väntar du blir skadan större.

Yttertrappan är det första dina gäster ser när de kommer på besök. Därför ska den inte bara verka inbjudande. Den ska också vara välskött för att vara säker.

Ju mindre skadan är, desto enklare blir reparationen. Men tillvägagångssättet är detsamma oavsett hur stor skadan är. Allt löst material ska tas bort. Det skadade området ska fuktas och primas. Jobbet avslutas med att du putsar.

Finns det rostigt järn i trappan?

Det enda undantaget är om skadan har uppstått för att ett armeringsjärn i trappat börjat rosta. Då ska järnet först slipas och målas med rostskyddsfärg.

Därefter fortsätter arbetet med de sex åtgärder vi visar dig. Reparationen klaras av på ett par timmar. Det enda du behöver är små portioner av cement, torrbetong och vatten. Och att det är plusgrader.

Därför spricker betongtrappan

? Byggfusk. Betong fäster endast på ytor som är rena och fuktiga. Massan ska tryckas fast ordentligt så att det inte bildas luftfickor under betongen. För då släpper den så småningom.

? Frostskador. Frosten kan vara hård vid betong. Kan fukten finna en liten spricka att tränga in i, så spränger frosten loss en bit av betongen.

? Slag. Stötar och slag kan slå loss små bitar av betongen och då kan det tränga in fukt.

Ladda ned hela artikeln och få en steg-för-steg-guide till hur du reparerar din betongtrappa.