Om du har dolt alla högtalarkablar i väggen så kan det bli besvärligt att flytta högtalarna. Och har du i stället dragit kablarna i kanaler längs socklarna så samlar de damm i sådana mängder att de ser ut som kattsvansar, vilket inte ser så trevligt ut.

Men som tur är behöver du inte vara beroende av kablarna för med trådlös teknik, som blir mer och mer avancerad, är kablarna överflödiga.

Bluetooth eller wi-fi

Innan du skaffar nya högtalare bör du ta reda på hur långt ljudet ska flyttas från den punkt där det kommer in i bostaden.

Får du ljudet via telefonen, läsplattan eller datorn så kan du strömma musiken. Om du ska lyssna på musiken i samma rum så kan du välja en bluetoothhögtalare. Den kan du hänga upp på väggen om du inte väljer en transportabel modell. Då kan du ta med dig musiken överallt i bostaden, till trädgården och rent av till stranden.

Om du vill flytta ljudet från stereoanläggningen eller tv-n till surroundhögtalarna eller subwoofern under soffan, ska du välja en annan teknik, nämligen wifi (wireless fidelity). Med den överförs signalerna via din trådlösa router från anläggningen eller tv-n till högtalarna.

En stabil förbindelse

Det finns dock ett problem med wifi-lösningen. Ju mer du använder internet till olika tjänster samtidigt, desto större växlar drar du på routern. Signalerna kan bli svaga och svajande. Och det är minst sagt irriterande om signalerna försvinner mitt i en spännande film. Det finns flera olika lösningar:

1. Byt till en mer kraftfull router Den ena är att köpa en bättre och kraftigare router än den du har fått från din internetleverantör.

2. Förläng routerns räckvidd En annan är att du köper en repeater som förlänger routerns räckvidd och ökar signalstyrkan när den ansluts till ett eluttag. Det är smart om du har en stor bostad.

3. Ändra frekvens på din router Du kan dessutom ändra frekvens på din trådlösa router. Det vanligaste är 2,4 GHz, men de nyaste routerna använder en frekvens på 5,0 GHz. Det eliminerar störningar. Tyvärr når signalen inte så långt och då kompletterar du med en repeater. Alla apparaterna ska förstås kunna hantera 5,0 GHz.

Bra utrustning för trådløs musik

I den här artikeln tittar vi på bra utrustning för trådlös musik: **1. Bluetooth-högtalare

  1. Bärbara högtalare
  2. Trådlöst surroundljud
  3. Wifi-router**

LADDA NED HELA ARTIKELN och läs alla våra tips om hur du får musik i HELA huset.