Video
Lätt
Svår

När du reparerar en gammal vägg kan du laga de flesta skadorna med ett reparationsbruk där kornen är 0–2 mm, dvs. med ett putsbruk liknande det som väggen en gång putsades med. Men om du försöker fylla igen större hål med ett sådant bruk så sjunker bruket ihop – om det inte rent av glider ut ur hålet.

GÖR SÅ HÄR:

1. Först skaffar du några bitar

av en tegelsten som passar i hålet. Har du inga små bitar kan du hugga loss några från en hel sten. Ja, du kan även nvända ett par makadamstenar eller lite lättbetong. Se bara till att du också får plats för bruk i hålet.

2. Väggen runt om hålet och hålet fuktas ordentligt

När du har blandat bruket så att det har en grötliknande konsistens så får väggen inte suga ut fukten ur bruket, för då fäster inte bruket på underlaget och härdar inte som det ska.

3. Fyll igen hålet

Tryck först in bruk längs sidorna och sedan stenbitarna. Fyll sedan på med så mycket bruk du kan. TIPS: Grundregeln är att använda samma sorts bruk som använts tidigare, men till skador inomhus går det bra med gipsbruk.

4. Fyll på så mycket bruk du kan i hålet

Pressa in bruket med murslev eller spackel. Om hålet är stort, alltså brett, kan du dra ut bruket med en stålputsbräda.

5. Ytan kan jämnas till med fuktig svamp

eller skumputsbräda, men det ska göras först när bruket är så fast att det inte ger efter när du trycker med fingrarna på det. Svampen ska vara så fuktig att du kan släta ut ytan.