mus

En mus kan klämma sig genom ett hål på bara 7 mm i diameter!

En mus kan klämma sig genom ett hål på bara 7 mm i diameter!

PROBLEM: Förra hösten plågades vi av möss i huset. Har ni något tips på hur vi håller dem borta i år?

LÖSNING: Möss och andra gnagare söker sig inomhus när det blir kallt. Därför är det en god idé att säkra huset mot skadedjur medan vädret är fint och skadedjuren fortfarande är ute.

Utmaningen med möss är att de rent ut sagt kan kravla sig igenom ett nålsöga. En mus kan ta sig igenom ett hål på 7 mm i diameter – vilket motsvarar tjockleken på en blyertspenna! Därför ska ni säkra husets öppningar, som t.ex. ventilationskanalerna i husets sockel samt i dörrar och fönster med finmaskigt metallnät.

Se också till att få tätat små hål och sprickor i huset, då mössen även kan pressa sig igenom pyttesmå hål. Ett annat gott råd är att minimera skadedjurens tillgång till fågelfrön och annan djurmat. Det drar bara till sig fler möss, och de förökar sig som bekant med ljusets hastighet.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Hitta råttbon med inspektionskameran

Det är inte så kul när råttor eller möss flyttar in i förrådet, krypgrunden eller under altanen. För att inte tala om när de flyttar in i huset!

Möss och råttor kan orsaka stor skada (de gnager på allt!) och så bär de på smittor. Salmonella och Leptospira är bara två av de cirka 60 bakterier råttorna släpar runt på.

Möss och råttor är dessvärre bra på att gömma sig, och bygger gärna bon på de mest otillgängliga ställen, exempelvis bakom köksskåp, under altanen eller under plattorna i förrådet. Misstänker du att du har fått objudna gäster rekommenderar vi att du undersöker saken med en inspektionskamera. Därför vill vi gärna visa dig detta fina erbjudande:

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv. Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete: