I ett modernt hem med rena linjer och hårda och släta ytor måste det till ljuddämpning, om du vill kunna njuta av kaffet i lugn och ro.

I ett modernt hem med rena linjer och hårda och släta ytor måste det till ljuddämpning, om du vill kunna njuta av kaffet i lugn och ro.

Ursäkta? Vad var det du sa? Högre! En gång till!

I det moderna hemmet, där inredningen ska vara så ren, slät, hård och minimalistisk som möjligt, blir akustiken lidande. Till och med svaga ljud av klirrande bestick, lekande barn, steg över golvet och vanliga vardagssysslor blir till ett enerverande brus. De hårda ytskikten reflekterar nämligen alla ljud effektivt och skapar en irriterande efterklang.

Ljuden blandas samman

Har du någon gång gått genom en tom kyrka, där varje steg slutar i ett mullrande eko med en längd på 10-15 sekunder, har du upplevt den mest extrema versionen av efterklang.

Men det är lätt att förbättra akustiken där hemma, där efterklangstiden helst inte ska vara mer än en halv sekund.

Lösningen är mjuka material

Lösningen är mjuka material med en öppen ytstruktur. Dessa absorberar ljuden istället för att kasta dem tillbaka. Enkla åtgärder, t.ex. mattor och gardiner kan förbättra akustiken en smula, men om du ska ta itu med problemen på allvar genom om- eller nybyggnation, är lösningen att använda sig av ljuddämpande material.

Ladda ned hela artikeln och läs om sju nya, bullerdämpande material till både fönster, golv, väggar och tak:

  • FÖNSTER: Olika tjocklek på glasen blockerar brus utifrån.
  • GOLV: Golvet absorberar ljud från dina steg.
  • VÄGG: Dekorativa väggpaneler dämpar ljuden.
  • INNERTAK: Skumgummi, diskreta plattor eller kompletta ljuddämpande innertak är effektiva vapen mot oväsen.

LÄS OCKSÅ: 10 bullerproblem: Här är lösningen