Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Effekten av att måla en halvgammal gulnad träpanel vit är fantastisk. Inte bara för att ytorna ser rena och fräscha ut, utan också för att rummet verkar större och ljusare. Om du vill sälja din bostad så är den numera vita panelen mycket inbjudande och välkomnande jämfört med den smutsgula. Och har du tänkt förbli boende så är det bara fint, för då får du själv glädje av din insats med färg och pensel.

Innan du börjar måla taket

När du målar träpanel ska du göra det på ett proffsigt sätt. Det innebär grundligt förarbete, men det lönar sig verkligen när du sedan målar. Ju mer tid du lägger på förarbetet, desto snabbare går det att måla ytorna.

Först ska du tvätta av all panel som ska målas och sedan maskerar du det som inte ska målas. Då hamnar färgen endast där den ska. Därefter grundar du ytorna. Här kan du välja en spärrfärg som ser till att nikotin, sot, kåda etc. inte tränger igenom den nya färgen. Efter grundning fylls jack, repor och springor mellan brädorna igen. Springorna syns annars extra tydligt när taket har målats.

Avslutningsvis målar du. Det går snabbt och det blir snyggt.

Ladda ned hela artikeln och se hur du ska göra.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Spara pengar på färg!

Vi har alla gjort det. Vi är färdiga med att måla och står kvar med halva (eller hela, obrutna) burkar med dyr färg, som vi inte har någon användning för, då vi har köpt för mycket. Eller så står vi på söndag kväll och saknar en sista liten färgskvätt för att måla klart väggen.

Det kan du slippa genom att mäta upp korrekt innan du köper färg. I denna artikel visar vi dig hur lätt det är. Och det är samma formel oavsett om du ska måla vardagsrummet, förrådet, huset eller ge träterrassen träskyddsolja.

Ja, tack: Jag vill gärna se hur jag enklast räknar ut hur mycket färg jag behöver.

VIDEO: Här kan du se laser-avståndsmätaren i arbete: