Lätt
Svår
Rena lyftet för taket

Tanken var säkert den bästa och åtgärden förståelig när ägarna av den gamla villan på 60- eller 70-talet satte upp takpanel av ljusa brädor för att dölja ett sprucket putsat innertak. Men nu – många år senare – har panelen blivit mörk och rummet känns därför trångt, så något måste göras.

Redan förr i tiden var det rätt lågt till tak och när panelen kom upp blev takhöjden ännu mindre. Men då var brädorna ljusa och därför verkade rummet större. Och det var dessutom modernt. I dag är det inte lika populärt med takpanel, särskilt inte när den är så mörk, och därför ska den tas bort. Inte bara den.

Även det putsade taket ska bort och därefter ska vi bygga upp ett nytt innertak mellan takbjälkarna. Det kallas att slå flera flugor i en smäll, för vi får större takhöjd, fina och frilagda bjälkar och bra ljudisolering.

Att gipsinnertak dessutom är branddämpande är ytterligare ett plus. Det nya innertaket byggs upp med hjälp av stålreglar. Det är lättare att arbeta med sådana än med träreglar och det är enklare att få dem på samma nivå.

Ovanpå dem lägger vi mineralull och sedan sätter vi upp dubbla gipsskivor.