Video
Lätt
Svår

Det är nästan omöjligt att slippa småsprickor i putsade tak. Olika byggnadsmaterial ”arbetar” och rör sig på olika sätt och så småningom håller inte putsen längre för rörelserna – och den första lilla sprickan är ett faktum. När sedan nästa spricka dyker upp registrerar du det och när det har bildats flera småsprickor, irriterar de dig. Då är det dags att göra något åt problemet. Med en tub akrylspackelmassa, lite sandspackel och ev. en rulle glasfiberväv kan sprickorna trollas bort och taket bli som nytt igen. Skulle de dyka upp igen, kan du överväga att limma fin glasfiberväv i hela taket. Det är en armering som håller och som ser snygg ut.

GÖR SÅ HÄR:

1. Börja med att skrapa i sprickan

tills den blir cirka 5 mm bred. Smalare sprickor kan inte spacklas igen med hållbart resultat. Dammsug så att alla lösa partiklar försvinner för annars fäster inte spacklet.

2. Fyll sprickan med akrylspackelmassa

Välj helst en tub med långt munstycke så att massan kan tryckas in ordentligt. Det är en fördel om du först har fuktat sprickan med lite vatten. Då fastnar massan bättre på putsen.

3. Pressa in spackelmassan i sprickan

och släta till ytan med en spackel. Se till att du får bort överflödig spackelmassa, för annars är det inte plats för sandspackelmassan, som ska läggas på senare (när akrylspackelmassan är torr).

4. Finspackla runt sprickan med sandspackelmassa

Om du inte snålar för mycket på massan när du lägger på den, räcker det nog att spackla en gång. När massan har torkat fullständigt slipas ytan med slippapper korn 100.

5. Om sprickorna återkommer

(eller om du tror att de gör det), kan du limma finmaskig glasfiberväv i hela taket. Den är osynlig efter montering och målning och fungerar som en stark armering av putsen.