En vuxen råtta kan ta sig igenom ett hål på bara 2 cm. Det är ett hål stort som en enkrona.

En vuxen råtta kan ta sig igenom ett hål på bara 2 cm. Det är ett hål stort som en enkrona.

Tecken på besök av råttor:

Gnager och prasslar, du hittar hål och exkrementer och känner lukt.

Vilka skador gör råttor?

Det kan vara svårt att se skillnad mellan en råtta och en stor mus, men bägge gnager i allt möjligt, inklusive dina elinstallationer. Råttans exkrementer är väsentligt större än musens och ligger samlade i små högar medan möss sprider sin avföring överallt. Dessutom luktar råttor speciellt. Luktar det avlopp och grisstia i källaren, så finns det råttor där.

Hur bekämpar man råttor?

Kontakta ditt försäkringsbolag. Att fånga och avliva råttor är en uppgift för experter så överlåt det till ett saneringsföretag.

Hur slipper man råttor?

Råttor tar sig igenom alla hål och springor som är större än 20 mm i diameter. Ska du täta så små hål bör du använda stålnät som inte kan gnagas sönder. Håll rent runt soptunnor och se till att sopkärlen alltid är stängda. Fyll vattenlåsen i brunnarna och klipp växter på fasaden så att råttorna inte kan klättra in genom öppna fönster. Sätt upp fällor och försök locka ut råttorna utomhus.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Hitta råttbon med inspektionskameran

Det är inte så kul när råttor eller möss flyttar in i förrådet, krypgrunden eller under altanen. För att inte tala om när de flyttar in i huset!

Möss och råttor kan orsaka stor skada (de gnager på allt!) och så bär de på smittor. Salmonella och Leptospira är bara två av de cirka 60 bakterier råttorna släpar runt på.

Möss och råttor är dessvärre bra på att gömma sig, och bygger gärna bon på de mest otillgängliga ställen, exempelvis bakom köksskåp, under altanen eller under plattorna i förrådet. Misstänker du att du har fått objudna gäster rekommenderar vi att du undersöker saken med en inspektionskamera. Därför vill vi gärna visa dig detta fina erbjudande:

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete: