Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så byter du en skadad tegelsten

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om tegelstenarna är söndriga eller har hål, ska de bytas ut. Det ser finare ut, och så undviker du att det tränger in fukt i muren. Det är en ganska enkel reparation, som blir starkast om du fördelar arbetet under två dagar.

Så byter du en skadad tegelsten

Intro

Har yttermuren fula hål eller sitter där söndriga tegelstenar i den, ska du reparera skadan, så det inte tränger in fukt som bryter ner murverket. Här har en utomhusbelysning tagits ner. Det efterlämnar borrhål i två tegelstenar, som byts ut med det samma.

Det är en stor fördel att själv byta ut tegelstenarna, för då kan du fördela arbetet på två dagar. Om en murare skule göra det, skulle hen sannolikt göra färdigt reparationen samma dag. Men resultatet blir faktiskt bäst och starkast, när du bara fogar delvis första dagen och väntar med att foga färdigt till dagen efter, när bruket har torkat ett dygn.

Om du inte har origi-nalstenarna som huset ursprungligen är byggt med, gäller det att hitta några som är så lika som möjligt. Och när du ska köpa murbruk är det också en bra idé att hitta ett som är så likt det ursprungliga som möjligt.

Därför går det galet

  • Gammal utebelysning. I detta konkreta exempel skulle en gammal lampa tas bort, och det efterlämnade borrhål i två olika tegelstenar.
  • Stolpar och bärlinor. Har du tagit ner en gammal utbyggnad som har varit fastskruvad i husmuren, ex. ett skärmtak, kan du tvingas byta ut några tegelstenar.
  • Hängrännor och stuprör. Tak rännor eller hållare till stuprör som är monterade med skruvar kan också efterlämna en del stora och fula hål i tegelstenarna.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Borra och fräs runt de stenar som ska bytas ut. Se till att inte skada omkringliggande tegelstenar. Börja med en lodrät fog och fogen under stenen - då kan du lyckas lossa den med en lätt slag.

2

Hugg ut resten. Klyv ev. stenen med hammare och mejsel. Hålrummet kan vara isolerat med lecakulor. Så ha en trasa nära till hands, om det är fallet, så du fort kan täppa till hålet.

3

Rengör hålet, så all lös puts borstas bort. Kom ihåg att blöta de omkringliggande stenarna i hålet - även de nya stenarna som ska sättas i. Annars blir murbruket torrt för fort, så det tappar sin styrka och blir poröst.

4

Blanda bruket med en iläggningssked, och applicera det med en fogsked i botten av hålet på stenarnas liggande det ytor. Bruket ska vara ganska vått, så stenarna lätt kan ruckas på plats. Placera stenarna och se till att de är i nivå med de andra stenarna och fogarna. Därefter ska du foga första omgången, innan du låter reparationen torka till dagen efter.

5

Fyll upp de sista 20 mm av fogarna dagen efter, när reparationen har torkat. Innan du fogar ska du rengöra den torra fogen från ev. lösa delar med en hård borste samt se till att fukta området ordentligt.

6

Jämna försiktigt ut det våta bruket med borsten, så fogarna liknar de övriga. Rengör tegelstenarna med vatten och en styv borste. Tillsätt ev. avkalkningsmedel som ska sitta en stund innan du tvättar bort det.

Material

Förutom ett par nya tegelstenar, murbruk, en hink och vatten behöver du också lite olika murarverktyg.

Video

TIPS: Smart verktyg till lodräta fogar

TIPS: Murverket ska fuktas

TIPS: Hemmagjord fogkrats

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka