Så byter du en skadad tegelsten

Gamla lampor efterlämnar i regel skruvhål eller trasiga tegelstenar.

Har yttermuren fula hål eller sitter där söndriga tegelstenar i den, ska du reparera skadan, så det inte tränger in fukt som bryter ner murverket. Här har en utomhusbelysning tagits ner. Det efterlämnar borrhål i två tegelstenar, som byts ut med det samma.

Det är en stor fördel att själv byta ut tegelstenarna, för då kan du fördela arbetet på två dagar. Om en murare skule göra det, skulle hen sannolikt göra färdigt reparationen samma dag. Men resultatet blir faktiskt bäst och starkast, när du bara fogar delvis första dagen och väntar med att foga färdigt till dagen efter, när bruket har torkat ett dygn.

Om du inte har originalstenarna som huset ursprungligen är byggt med, gäller det att hitta några som är så lika som möjligt. Och när du ska köpa murbruk är det också en bra idé att hitta ett som är så likt det ursprungliga som möjligt.

Därför går det galet

  • Gammal utebelysning.
    I detta konkreta exempel skulle en gammal lampa tas bort, och det efterlämnade borrhål i två olika tegelstenar.

  • Stolpar och bärlinor.
    Har du tagit ner en gammal utbyggnad som har varit fastskruvad i husmuren, ex. ett skärmtak, kan du tvingas byta ut några tegelstenar.

  • Hängrännor och stuprör. Tak rännor eller hållare till stuprör som är monterade med skruvar kan också efterlämna en del stora och fula hål i tegelstenarna.

Så byter du en skadad tegelsten: Detta behöver du

Se hur du byter ut en hörnsten

I videon här nedan kan du lära dig hur man byter ut en hörnsten.