Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byta ut hörnstenar

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Hörnstenar kan lätt skadas, till exempel om du slår i med skottkärran, bilen eller andra hårda föremål. Lyckligtvis är de lätta att byta ut.

Använd en kasserad fogsvans och börjar med att såga ur fogen över den trasiga stenen. Var noga med att inte såga förbi stenens längd. Det är onödigt att förstöra för mycket fog.

Därefter sågar du ut den nedre fogen. När båda fogarna är ursågade, slår man med en mejsel in i den lodräta stötfogen. Det är bra att använda en mejsel med handtag av gummi, som skyddar handen, om du slinter med släggan.

När stötfogen är urknackad vänder man mejseln och knackar i vinkel på hörnstenen så att den lossnar. Därefter kan man lirka ut den. Hålet där stenen suttit ska rensas från gammalt bruk. Stenytorna ska vara helt rena. Innan den nya stenen sätts i ska man förvattna hålet, så att stenarna inte omedelbart suger ur vattnet ur bruket.

Genom att förvattna får man också bort damm och smuts, och bruket fäster bättre mot stenytorna.

Med en liten reparationsslev lyfter man i bruk i hålet och jämnar ut den i ett 1,5 cm tjockt lager. De sidor av stenen som ska sitta mot det övriga murverket täcks med bruk innan stenen sätts in i hålet. Med hjälp av reparationssleven styrs stenen på plats.

Med ett litet vattenpass kollar muraren av att stenen fluktar med det övriga murverket på båda sidor. Nu när stenen är på plats är det dags att foga. Fogbruket trycks försiktigt in i fogen, så att det inte åker ner i hålrummet mellan väggarna.

Sist av allt fyller man de lodräta stötfogarna. Fogen packas med en avsågad bit av ett kvastskaft så att den blir likadan som de övriga fogarna i murverket. Nu behöver man bara ta bort fogresterna med murtvätt, och hörnet är så gott som nytt.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka