Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laga hålet i fasaden

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det är ingen katastrof om putsen släpper fasaden på ett ställe eller två. Du kan lätt förhindra ytterligare skador om du snabbt åtgärdar skadan. Här visar experten dig hur du får bort lös puts och putsar om så att din lagning inte syns.

Sådan fikser du hullet i facaden

Intro

Skadad puts ska huggas bort helt innan du reparerar. Ofta sitter putsen lös på ett större område än vad du kan se, men det kan du lätt avslöja genom att knacka lätt på putsen. Låter det ihåligt, knackar du bort putsen med mejselsidan på en murarhammare.

Förutom tunn puts, där man kan ana tegelstenarna bakom putsen, består skiktet alltid av minst ett lager puts till. Först grovputsar man (kallas även utstockning) med ett grovt bruk med stort innehåll av cement. Utanpå läggs ett svagare och finkornigt bruk med mindre cement. Så ska också lagningen utföras om den ska hålla.

Det är svårt att veta vad originalputsen består av. Det kan vara grus, sand, släckt kalk, hydraulisk kalk eller cement. Är du osäker kan du ta med en klump av den puts du hugger bort till byggmarknaden (eller en murare) för att få ett svar.

Här lagar vi en grundmur men reparation av en fasad utförs på samma sätt.

Instruktion

Ta bort all lös puts

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Ljudet avslöjar hur stor skadan är. Knacka lätt på putsen runt skadan med skaftet på murarhammaren. Putsen ska tas bort överallt där du hör ett ihåligt ljud.

2

Hugg bort den skadade putsen med kraftiga slag med murarhammaren. Lägg först en spånskiva på marken så blir det lättare att ta hand om avfallet och att senare samla upp bruk som spills.

3

Borsta rent. Först borstar du med torr borste. Doppa sedan borsten i vatten och borsta så att allt fint damm försvinner eller binds. I annat fall finns risk att grovputsen inte fäster ordentligt på underlaget.

Reparera skadan

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Blanda grovputs till utstockning. Här blandar vi cement, murarsand (0-4) och putsbruk i förhållandet 1:2:6. Blanda och tillsätt vatten tills konsistensen blir som en välling som nästan inte fastnar på sleven.

2

Kasta på bruket. Området ska vara fuktigt när du kastar det tunna och något grova bruket på väggen i små klickar. Snärta iväg bruket även om du spiller en del. Fortsätt tills hela området har täckts.

3

Skrapa bort utstickande bruk så snart grovputsen satt sig lite och blivit lite fastare. Du ska inte jämna till bruket - ytan ska vara grov.

4

Nästa dag är det dags att slutputsa. Grovputsen har satt sig och blir underlag för ett fInare putsbruk. Vi har blandat nio delar putsbruk med en del cement (och vatten) och lägger på bruket med stålbräda.

5

Nu ska putsbruket finputsas. Det kan du göra när bruket har satt sig i 10-15 minuter. Till arbetet används en skumgummiklädd putsbräda som förs i cirklar över bruket tills ytan blir slät.

6

Ta bort de sista kornen. Med en mjuk borste eller stor pensel kan du ta bort lösa korn. Skydda lagningen mot uttorkning och starkt solsken. Torkar bruket för snabbt förlorar det sin styrka och spricker.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka