Skadad puts ska huggas bort helt innan du reparerar. Ofta sitter putsen lös på ett större område än vad du kan se, men det kan du lätt avslöja genom att knacka lätt på putsen. Låter det ihåligt, knackar du bort putsen med mejselsidan på en murarhammare.

TA BORT ALL LÖS PUTS

1. Ljudet avslöjar hur stor skadan är

Knacka lätt på putsen runt skadan med skaftet på murarhammaren. Putsen ska tas bort överallt där du hör ett ihåligt ljud.

2. Hugg bort den skadade putsen med kraftiga slag med murarhammaren

Lägg först en spånskiva på marken så blir det lättare att ta hand om avfallet och att senare samla upp bruk som spills.

3. Borsta rent

Först borstar du med torr borste. Doppa sedan borsten i vatten och borsta så att allt nt damm försvinner eller binds. I annat fall nns risk att grovputsen inte fäster ordentligt på underlaget.

REPARERA SKADAN:

1. Blanda grovputs till utstockning

Här blandar vi cement, murarsand (0–4) och putsbruk i förhållandet 1:2:6. Blanda och tillsätt vatten tills konsistensen blir som en välling som nästan inte fastnar på sleven.

2. Kasta på bruket

Området ska vara fuktigt när du kastar det tunna och något grova bruket på väggen i små klickar. Snärta iväg bruket även om du spiller en del. Fortsätt tills hela området har täckts.

3. Skrapa bort utstickande bruk

så snart grovputsen satt sig lite och blivit lite fastare. Du ska inte jämna till bruket – ytan ska vara grov.

4. Nästa dag är det dags att slutputsa

Grovputsen har satt sig och blir underlag för ett nare putsbruk. Vi har blandat nio delar putsbruk med en del cement (och vatten) och lägger på bruket med stålbräda.

5. Nu ska putsbruket finputsas

Det kan du göra när bruket har satt sig i 10–15 minuter. Till arbetet används en skumgummiklädd putsbräda som förs i cirklar över bruket tills ytan blir slät.

6. Ta bort de sista kornen

Med en mjuk borste eller stor pensel kan du ta bort lösa korn. Skydda lagningen mot uttorkning och starkt solsken. Torkar bruket för snabbt förlorar det sin styrka och spricker.