Fasadbrädan har spruckit

Om fasadbrädor spricker, ska skadan åtgärdas så att det inte tränger in fukt bakom, där den kan göra stor skada. Lagningen är dock lätt fixad med multiverktyg, kemiskt trä och sandpapper. Det tar bara en timme.

Fasadbrädan

Sprickor i fasadpanelen ska åtgärdas så att det inte tränger in fukt bakom.

Intro

En sprucken fasadbräda kan vara början på en katastrof för ditt hus. Det tränger långsamt in fukt bakom, där den sprider sig. Lyckligtvis går problemet lätt att åtgärda.

Lagningen börjar med att du ska ta bort den delen av den spruckna fasadbrädan som sticker ut från fasaden. Den uppgiften klaras enkelt med ett multiverktyg och ett multiverktygsblad för trä. När du har tagit bort det trä som sticker ut och fasaden är jämn igen, kan du tydligt se brottlinjen längs brädan.

Ärret i fasaden ska fyllas med kemiskt trä, som är en snabbt härdande tvåkomponentsfiller som påförs och trycks in ordentligt med en flexibel spackel.

När massan med kemiskt trä har härdat lite, ska fyllningen slipas så att du får en snygg yta.

När fyllningen har härdat igenom, kan den målas över, så att lagningen till slut är nästan osynlig.

Detta behöver du

Det krävs bara en blygsam uppsättning verktyg för att göra en snygg lagning.

Detta behöver du:

  • Kemiskt trä
  • Japanspackel
  • sandpapper K60
  • Multiverktyg

Gör så här

1

Ta bort trä som sticker ut. Det första du ska göra är att ta bort det trä som sticker ut från fasaden vid sprickan. Använder du ett multiverktyg är det snabbt gjort. Det gör inget om du råkar komma för djupt in.

2

Blanda kemiskt trä. Produkten består av två komponenter, som härdar när de blandas. Kemiskt trä härdar snabbt. Du har ca tio minuter på dig att arbeta när du har blandat färdigt komponenterna.

3

Fyll sprickan med kemiskt trä. Du ska använda en flexibel japanspackel för att trycka in massan av kemiskt trä i sprickan.

4

Fyll sprickan helt. Det är viktigt att du får in så mycket kemiskt trä i sprickan att det inte kan komma in fukt bakom fasadpanelen. Kemiskt trä kan slipas bort, så du behöver inte vara orolig om massan sätter sig på brädornas utsida.

5

Slipa ytan. När massan av kemiskt trä har härdat i en timme, ska den slipas. Använd grovt sandpapper, t ex korn 60. Blir ytan för fin så syns lagningen väldigt tydligt.

6

Slipa tills ytan ser ut som trä. Slipa i alla riktningar, tills du har fått en yta som matchar träet. Låt massan härda klart och måla sedan lagningen.

Video

SPRUCKEN PANELBRÄDA

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fasad