Lätt
Svår

Titta noga på bilden. Den förklarar allt om varför skillnaden är så stor mellan att ytbehandla sin villa på ett slarvigt sätt och att göra det efter konstens alla regler. Huset är ett parhus, och för sex år sedan ytbehandlade de två ägarna var sin halva. Ägaren till höger var rätt snabbt färdig efter att ha lagt på ett ganska tjockt skikt kalk. Grannen höll däremot på nästan hela sommaren.

Nu har det gått sex år. Grannen har fortfarande en snygg och presentabel fasad, medan ägaren till höger ser stora delar av fasaden vittra. Ägaren har beställt en murare för att göra arbetet, och får veta att fasaden kan hålla upp till 18 år efteråt. Och när kalken då ska fräschas upp, tar det endast någon dag.

Först rengörs hela fasaden, lagas och tunnputsas. Man kunde ha slutat efter tunnputsningen, men här avslutades med vit kalk. Det kräver att väggen först behandlas med kalkvatten, och först därefter tre-fyra kalkningar innan man avslutar med kalkvatten. Det låter som ett stort jobb, men varje uppgift går rätt snabbt. Det är väntetiden mellan de olika insatserna som är lång. Belöningen är stor: en elegant, slät och vitputsad yta som skyddar fasaden.