Byt ut det skadade stupröret

Ett stuprör av plast håller i många år, men om du kör på det med en fullastad skottkärra spricker det eller går sönder. Som tur är kan du lätt byta röret.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
500 kronor

Intro

Nästan all hård plast blir spröd och ömtålig efter ett antal år. Skulle du råka köra på ett 15 år gammalt stuprör av plast med en fullastad skottkärra, så blir konsekvensen en spricka eller ett hål.

Det är relativt lätt att själv fixa små hål och sprickor i stuprör och hängrännor av plast med bitumentejp eller en extra bit ränna eller rör, som läggs i den gamla rännan eller röret. Men när skadan är så stor som denna, ska du förstås byta ut röret. Nöj dig inte med att byta bara en bit. Röret är rätt billigt så byt hela.

PROBLEM:
Det var svårt att styra den fullt lastade skott- kärran, så stup- röret fick en kyss.

LÖSNING:
Det skadade röret ersattes och nu rinner vattnet ut där det ska.

Tidsförbrukning

Du borde bli klar med arbetet på en timme eller två.

Pris

Till vår reparation gick det åt material för 500 kr.

Svårighetsgrad

Det är relativt enkelt att byta ett stuprör.

Instruktion

01
Ett lätt byte 5 Steg

1

Börja arbetet med att ta bort det skadade röret och de gamla rörsvepen. De sitter ofta fast runt röret med ett stift, som bara ska knackas bort med hammare och en liten skruvmejsel eller en spik.

2

För att röret ska sitta så stadigt som möjligt bör den översta hållaren sitta precis under rörböjen mellan röret och hängrännan. Om du också byter rörböj och ev. mellanstycke ska du kolla att snäpp-kupan sitter fast ordentligt på rännan.

3

Det nya röret ska vara cirka en cm kortare än avståndet mellan falsarna i rörböjen upptill och rörböjen nertill vid utkastaren eller röret ner till brunnen. Kapa röret med bågfil och slipa bort grader och plastsmulor med grovt slippapper.

4

Vi slänger de gamla rörsvepen och monterar nya (det ser snyggare ut). Fäst rörsvepen med skruvar i väggen.
VIKTIGT! Hållaren ska sitta på rätt sätt. Se pilen på hållaren.

5

Det finns olika rörsvep och de monteras på olika sätt. Detta fästs med skruv. Det övre rörsvepet klämmer runt röret medan det nedre fungerar som stöd. När du har spänt skruvarna eller knackat i stiften är jobbet klart.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Hus