Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byta termostatventil

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om elementet är kallt trots att det står uppskruvat på full värme och man märker att det inte strömmar igenom något vatten, beror det i regel på att fjädern i termostatventilen har fastnat.

Innan man påbörjar arbetet med att byta ventil kan man försöka med att knacka försiktigt på ventilen. Det räcker med några få gånger. Rörmokaren börjar med att knacka på röret med hammarskaftet. Om det inte hjälper försöker han med att knacka lite hårdare precis under termostaten.

I det här fallet räckte det inte med att knacka på elementet. För som rörmokaren visar här är ventilfjädern trasig och hela ventilen måste bytas ut. Ventilhuset lossas med hjälp av en liten skiftnyckel och skruvas slutligen av med handen.

LÄS OCKSÅ: Radiatorn blir inte varm - så här löser du själv problemet

Samtidigt passar rörmokaren av med en trasa undertill för att fånga upp det vatten som nästan alltid droppar från ventilen. Rörmokaren kratsar ur hålet för att få bort smuts och sprutar sedan olja i hålet.

Det nya ventilhuset skruvas i och dras åt med en skiftnyckel. Därefter testar rörmokaren att den nya ventilen verkligen fungerar. Här är allt okej. Nu ska bara termostatvredet sättas på plats med ett klick, och man märker omedelbart att värmen sprider sig i elementet.

LÄS OCKSÅ: Termostat – så fungerar en radiatortermostat

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka