Rörmokaren börjar med att ta bort vattenlåset och avloppsröret med hjälp av en stor rörtång. När avloppsröret är borta kan man komma åt att stänga av vattnet till den befintliga blandaren. När vattnet är avstängt kan rören skruvas bort med hjälp av en liten skiftnyckel.

Nu ska handfatet bort från väggen. Det ordnar man med hjälp av en skruvmejsel. När skruvarna i konsolerna är borta sitter det kvar ett par kraftiga plastbussningar. De sågar man av med ett bågfilsblad.

Manövern upprepas på andra sidan och nu kan handfatet lätt lyftas bort. Nu ska den gamla blandaren monteras bort från handfatet. Rörmokaren börjar med utloppsventilen. Gummipackningen plockas bort och ventilen knackas försiktigt bort.

Rörmokaren använder handtaget till en skruvmejsel så att det inte blir några märken eller skador på handfatet. Eftersom blandaren inte ska återanvändas bryter rörmokaren av rören. Då blir det lättare att komma åt. Muttern som håller blandaren på plats skruvas av. Med en rörtång kan man nu lätt vrida loss blandaren.

Det enda som sitter kvar är resterna av den gamla packningen och lite silikonfog. Silikonet skrapas bort med en skruvmejsel och handfatet tvättas av med universalrengöring. Det är viktigt att få bort alla gamla avlagringar så att den nya blandaren och ventilen kan sluta helt tätt mot handfatet.

Nu är allt klart för att montera blandaren och utloppsventilen. Blandaren bör undersökas innan den monteras. Monteringsmetoderna skiljer sig åt från modell till modell.

Rörmokaren börjar även vid monteringen med utloppsventilen. Han trycker ut en rullad korv av sanitetskitt runt utloppsventilens krage, som pressas ner i handfatet. Från andra sidan skruvas utloppsventilens underdel fast. Gummipackningen smörjs med lite gängfett, då är den lättare att skruva av igen nästa gång man ska byta ventil.