Men det mesta av vattnet är egentligen bortslösat, eftersom det bara rinner medan man tvättar sig eller borstar tänderna. Därför kan det vara en bra och vattensparande idé att byta den gamla blandaren mot en ny, där en sensor bestämmer när vattnet ska rinna.

Stäng först av både varm- och kallvatten. Kan du inte stänga av tilloppet, så får du inte själv göra utbytet. De två muttrarna lossas med en skiftnyckel. Du kan eventuellt knacka på dem om de sitter hårt fast.

Muttern som håller fast blandaren undertill på handfatet ska demonteras. Börja med en rörtång, och skruva sedan av den med fingrarna. Nu är det bara att lyfta upp blandaren. Passa på att göra rent runt öppningen. Lossa packningar och mutter på den nya blandaren och stick ner rören genom hålet.

På många nya blandare följer det med två filter, de placeras i kopplingarna mellan tilloppsrören och rören från blandaren. Filtren monteras här vid ventilerna.

Tack vare dem slipper du kalk och smuts som kan ta sig upp från rören i blandaren. Filtren skruvas fast med en skiftnyckel. Nu monteras gummipackningen och metallplattan som håller fast blandarkranen. Till sist görs slangarna fast i blandaren.

Vill du göra det enkelt för dig, så se till att välja mjuka anslutningsslangar i stället för kopparrör, som är svårare att montera. Då slipper du till exempel kapa till dem i exakt rätt längd.

Vattnet släpps på och den nya vattensparande blandaren är klar att använda. Temperaturen regleras med det lilla handtaget och kranen börjar spola först när sensorn känner av handen. Och stänger direkt när man tar bort händerna.