Slipa träet med ett grovt sandpapper, exempelvis korn 40. Du behöver inte slipa mycket, bara så att du blir av med de många små stickorna. Slipa inte för hand med vanligt sandpapper. Då får du bara stickor i händerna.

Använd en vanlig slipmaskin eller en excentnerslip.Här har hantverkaren vara slipat en av plankorna. Han målar först på den ohyvlade och oslipade plankan till vänster om den slipade efter att ha doppat penseln i färgen en gång. På grund av de många ojämnheterna och stickorna suger plankan mycket färg.

På den slipade plankan är det mycket mindre material som suger åt sig färg. Och man ser omedelbart skillnaden. För det första är färgen mycket lättare att lägga på. Den räcker också mycket längre. Du kan i vilket fall räkna med att spara minst hälften av den dyra målarfärgen om du börjar med att slipa det ohyvlade virket.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Använd en fuktmätare innan du målar trä!

Om du målar trä som är för fuktigt kommer färgen att flagna av då fukten tränger ut ur träet när det torkar. I värsta fall kommer den fukt som stängs in under ett lager färg få träet att ruttna. Därför rekommenderar vi att du använder en fuktmätare. Den sticker du in i träet, och är fuktprocenten högre än 15% bör du vänta tills sol och vind har torkat träet.

Just nu får du en multidetektor, som innehåller fuktmätare, tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Ja tack: Visa mig multidetektorn!