Slipa träet med ett grovt sandpapper, exempelvis korn 40. Du behöver inte slipa mycket, bara så att du blir av med de många små stickorna. Slipa inte för hand med vanligt sandpapper. Då får du bara stickor i händerna.

Använd en vanlig slipmaskin eller en excentnerslip.Här har hantverkaren vara slipat en av plankorna. Han målar först på den ohyvlade och oslipade plankan till vänster om den slipade efter att ha doppat penseln i färgen en gång. På grund av de många ojämnheterna och stickorna suger plankan mycket färg.

På den slipade plankan är det mycket mindre material som suger åt sig färg. Och man ser omedelbart skillnaden. För det första är färgen mycket lättare att lägga på. Den räcker också mycket längre. Du kan i vilket fall räkna med att spara minst hälften av den dyra målarfärgen om du börjar med att slipa det ohyvlade virket.

Redaktionen rekommenderar: Kontrollera fukthalten innan du målar!

När du ska måla utomhus, bör du vara säker på att fukthalten i virket du ska måla, är under 18 procent. Om träet är fuktigare än det, stänger du fukten inne. Och eftersom vatten alltid hittar en väg ut, kommer din målarinsats vara ogjort jobb, för färgen kommer börja flagna inom några månader.

Därför rekommenderar vi att du använder en fuktmätare innan du börjar måla.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner: