Snygg tappfog

Här ska hantverkaren visa hur man sågar ut för en stark och osynlig tappfog i 100x100 mm furuträ.

Han vill att tappen ska gå in 50 mm i den mottagande stolpen. Därför avsätter han 50 mm ner från ändträet och ritar hela vägen runt. Därpå mäter han ut till mitten av timret och avsätter en markering. Och från mitten markerar han 1 cm ut åt vardera sidan, vilket ger en tappbredd på totalt 2 cm.

På tvären avsätter han ett mått om 50 mm på varje sida. Nu är allt klart för att såga till tappen.Det gör man enklast med en handsåg. Såga hela vägen ner till strecket.Sidobitarna ska sågas av. Var mycket försiktig och se till att inte såga det allra minsta ner i själva tappen. Skrapa ur med ett vasst stämjärn och håll stämjärnets vinklade yta vänd mot dig.

Nu ska de 50 mm sågas av längs sidorna. Även det gör hantverkaren med en handsåg. Tappen är färdig och hantverkaren kontrollmäter längd och bredd. Måttet ska sedan avsättas på mottagarstolpen. Tappen är 20 mm bred och det ska självklart tapphålet också vara.

För att se till att tappen hamnar precis i mitten av stolpen avsätter hantverkaren ett streck 37,5 mm in på den 75 mm breda stolpen. Han borrar ur för tapphålet med en 20 mm snickarborr. När han borrat fyra hål motsvarar det storleken på tappen. Nu stäms borrhålen rena med ett vasst stämjärn. Här ska du se upp så du inte stämmer ut för djupt. Därefter ska tappen jämnas till en aning, så att den glider lättare i urtaget.

LÄS OCKSÅ: Träsvarv – tränördens bästa leksak

Slå i tappen försiktigt och kontrollera att den sitter rätt och att det är tätt. Om allt stämmer är det dags att föra på lim. Det bästa är att använda skummande PU-lim, som verkligen håller ihop fogen.Smeta på ordentligt, men bara ytterst på tappen.

Fogen är klar och mycket stabil, men ska den bära stor belastning, så kan du förstärka den ytterligare. Markera mitten på sammanfogningen och borra ut för en rundstav. I det här fallet använder vi en 16 mm rundstav av furu, som sågas till ungefär 120 mm längd, så att den når igenom det 100 mm kraftiga virket och sticka ut lite på båda sidor. Använd hellre det än rundstav av hårdare trä. Furu utvidgar sig nämligen en aning och kilas därmed fast ännu mer. Det gör inte hårdare trä.

Borret ska vara av samma dimension som rundstaven. Spetsa rundstaven något i ena änden och lägg på rejält med PU-lim. Se också till att lägga på lim i hålet. Knacka i rundstaven så att den sticker ut en aning på båda sidor. Låt limmet torka innan du fortsätter. Såga slutligen av rundstaven med en fintandad såg.

Vänd på alltihop och såga av den andra biten. Den starka tappfogen är klar. Bara rundstaven avslöjar att man sammanfogat två bitar. Men även den döljs när fogen får en omgång målarfärg eller färgat träskyddsmedel.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare