Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så gör du fina fogar med laxstjärtar

Skriv ut Spara artikel

En fog med laxstjärtar är inte bara snygg – den är även superstark, då den “låser sig själv” och dämed gör skruvar och beslag överflödiga. Det gör den perfekt till synliga möbelfogar som ex. lådor, skåp och bord. Även om fogarna andas hantverk och kvalitet, är precision och en handfull enkla handverktyg det enda som krävs.

Laxstjärtar

STYRKA: Formen på tapparna ger fogen en enorm hållfasthet. Skruvar och beslag är överflödiga – endast lim ska till.

TAPPHÅL – UPPMÄTNING OCH UTHUGGNING

En laxstjärtfog består av ett tapphål och en tapp. Antalet laxstjärtar mäts från mitten av skivan ut mot båda sidorna. Som huvudregel säger man att man får det snyggaste resultatet om toppen på tappen är lika bred som ämnet är tjockt. Tappens nedersta del ska vara hälften så bred som toppen.

De två yttersta tapparna ska vara hälften så breda som de övriga – gärna lite mindre. Vinkeln på tappen ska vara omkring 15 grader – inte mindre.

När man mäter upp lönar det sig att börja med tapphålen. När de har sågats ut och stämts ut, kan tapparna ritas upp efter tapphålen.

LÄS OCKSÅ: Snygga träfogar utan beslag

Laxstjärtar: Tapphål – uppmätning och uthuggning

1. Mät hur långt in tapparna ska gå och rita upp ett streck längs båda sidor och kanter. Hitta mitten och rita upp den första laxstjärten. Mät ut till den ena kanten och se så att fördelningen passar.

Laxstjärtar: Tapphål – uppmätning och uthuggning

2. Det underlättar att skugga träet som ska tas bort. Spänn fast ämnet noga och såga med en fintandad såg. Viktigt! Lägg snittet på den sida av strecket där träet ska tas bort.

Laxstjärtar: Tapphål – uppmätning och uthuggning

3. De första 1-2 mm skärs lodrätt ner med en vass hobbykniv. Längre ner ska du hugga ut några få millimeter inåt i tapphålets botten. Då blir fogen tät.

Laxstjärtar: Tapphål – uppmätning och uthuggning

4. Håll stämjärnets plana sida mot den lodräta kanten, och slå ner järnet 3-4 mm. Stämjärnet ska luta en smula in mot dig själv, så att tapphålet blir några få millimeter djupare på mitten.

Laxstjärtar: Tapphål – uppmätning och uthuggning

5. Vänd upp stämjärnets plana sida, och hugg inåt i ändträet. Hugg med svagt lutande stämjärn och bryt bort bitar från ändträet. Fortsätt tills du är i mitten. Vänd ämnet, och upprepa processen.

TAPPDEL – UPPMÄTNING OCH UTHUGGNING

Laxstjärtar: Tappdel – uppmätning och uthuggning

1. Spänn fast en hjälpbräda på baksidan av håldelen, så att den hamnar i linje med blyertsstrecken i botten av tapphålen. Sätt en liten kloss mellan, så att tvingen inte gör märken i träet.

Laxstjärtar: Tappdel – uppmätning och uthuggning

2. Den andra skivan fixeras så den vilar på hjälpbrädan. Håldelen ska ligga tätt intill skivans ändträ. Därefter ritas håldelens tapphål ut på skivans ändträ.

Laxstjärtar: Tappdel – uppmätning och uthuggning

3. Använd de markerade tapparna och tapphålen som utgångspunkt och rita upp på skivan. Använd en vinkel och rita upp på båda sidor av skivan. Putsa bort träet som ska bort.

Laxstjärtar: Tappdel – uppmätning och uthuggning

4. Sågningen av tappdelen görs med en fintandad såg, på samma sätt som vi visade för håldelen. Även uthuggningen görs på samma sätt.

FOGA DELARNA

Laxstjärtar: Foga delarna

1. Gör en provfog, och se om fogarna klämmer åt någonstans. Se till att ha bra belysning, så att du kan se var mer trä måste tas bort. Skugga området och putsa bort träet med stämjärnet.

Laxstjärtar: Foga delarna

2. När delarna passar exakt appliceras rikligt med trälim på tapparna och laxstjärtarna i håldelen. Slå ihop fogen väl, och torka av överflödigt lim. Efter torkning slipas ämnena plana.

Nödvändiga verktyg

Strykmåttet (1) är genialt för parallell uppritning längs en kant. De finns för runt 200 kr, och även om alla har samma syfte kan de se mycket olika ut. Vassa stämjärn (2) är ett måste. Använd hellre en smal variant, som lättare kommer åt på trånga ställlen. En smygvinkel (3) är även ovärderlig till denna typ av arbete.

Ett strykmått är även användbart till att markera vinklade snitt. Det kan låsas i en bestämd vinkel, så att vinkeln överförs lätt till andra ämnen. Slutligen behövs en fintandad såg (4) för att få ett fint snitt utan flisade kanter.

Laxstjärtar: Verktyg
  1. Strykmått
  2. Stämjärn
  3. Smygvinkel
  4. Fintandad såg
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Så gör du fina fogar med laxstjärtar
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka