Gör Det Själv kurs om hörnfogar

Ramar, lådor, bänkskivor och paneler har i varje fall minst en sak gemensamt: de ska skarvas eller fogas i hörnen. Men det har stor betydelse hur man fogar. Denna kurs lär dig att välja och göra den bästa hörnfogen.

En hörnfog ska först och främst vara så stark att den håller och utför sitt jobb. En tavelram kommer ju inte att belastas lika mycket som en bokhylla eller ett garage – och därför är det skillnad mellan olika fogar, och vad som passar bäst för uppgiften. Fogens utseende spelar förstås också roll.

Byggbeslag och guldramar passar ju inte ihop, och har man kostat på sig dyrt trä till hyllsystemet, så ska delarna inte bara skruvas ihop hur som helst. För att få ett bra resultat krävs både tid och noggrannhet.

I denna kurs, som har delats i fem lektioner, visar vi ett antal sätt att göra enkla, svåra, snabba och eleganta fogar. Vi visar inte färdiga produktre utan håller oss till tekniken. Varje hörnfog förklaras steg för steg så att alla kan hänga med. Vi börjar med de enklaste fogarna och ökar gradvis svårigheten.

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om hörnfogar

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2008. Kursen består av 5 delar på totalt 14 sidor:

  • Del 1: Så här fogas ett horn Ramar, lådor, bänkskivor och paneler har i varje fall minst en sak gemensamt: de ska skarvas eller fogas i hörnen. Men det har stor betydelse hur man fogar. Denna kurs lär dig att välja och göra den bästa hörnfogen.
  • Del 2: Limma och skruva är lätt Om fogen senare ska spacklas och målas, behöver du inte lägga ner tid på att få en konstnärlig lösning. Det viktigaste är att fogen håller för det den ska.
  • Del 3: När fogarna är dolda På denna lektion fogar vi ihop hörn med pluggar. Vi använder både vanliga, runda pluggar och sådana som är platta, och de brukar kallas lameller eller kex.
  • Del 4: Synliga hörnfogar På denna lektion får du lära dig att markera hörnfogarna med genomgående pluggar i en kontrastfärg, plugga synligt och göra eleganta finger- eller laxstjärtfogar.
  • Del 5: Hyllor och bänkskivor Det ser snyggt ut om man geringsfogar t.ex. hyllor, bänkskivor och bardiskar i hörnen. Med rätt verktyg kan även du utföra proffsigt läckra hörnfogar.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare