Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gör Det Själv kurs om hörnfogar

Skriv ut Spara artikel

Ramar, lådor, bänkskivor och paneler har i varje fall minst en sak gemensamt: de ska skarvas eller fogas i hörnen. Men det har stor betydelse hur man fogar. Denna kurs lär dig att välja och göra den bästa hörnfogen.

En hörnfog ska först och främst vara så stark att den håller och utför sitt jobb. En tavelram kommer ju inte att belastas lika mycket som en bokhylla eller ett garage – och därför är det skillnad mellan olika fogar, och vad som passar bäst för uppgiften. Fogens utseende spelar förstås också roll.

Byggbeslag och guldramar passar ju inte ihop, och har man kostat på sig dyrt trä till hyllsystemet, så ska delarna inte bara skruvas ihop hur som helst. För att få ett bra resultat krävs både tid och noggrannhet.

I denna kurs, som har delats i fem lektioner, visar vi ett antal sätt att göra enkla, svåra, snabba och eleganta fogar. Vi visar inte färdiga produktre utan håller oss till tekniken. Varje hörnfog förklaras steg för steg så att alla kan hänga med. Vi börjar med de enklaste fogarna och ökar gradvis svårigheten.

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om hörnfogar

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2008. Kursen består av 5 delar på totalt 14 sidor:

 • Del 1: Så här fogas ett horn Ramar, lådor, bänkskivor och paneler har i varje fall minst en sak gemensamt: de ska skarvas eller fogas i hörnen. Men det har stor betydelse hur man fogar. Denna kurs lär dig att välja och göra den bästa hörnfogen.
 • Del 2: Limma och skruva är lätt Om fogen senare ska spacklas och målas, behöver du inte lägga ner tid på att få en konstnärlig lösning. Det viktigaste är att fogen håller för det den ska.
 • Del 3: När fogarna är dolda På denna lektion fogar vi ihop hörn med pluggar. Vi använder både vanliga, runda pluggar och sådana som är platta, och de brukar kallas lameller eller kex.
 • Del 4: Synliga hörnfogar På denna lektion får du lära dig att markera hörnfogarna med genomgående pluggar i en kontrastfärg, plugga synligt och göra eleganta finger- eller laxstjärtfogar.
 • Del 5: Hyllor och bänkskivor Det ser snyggt ut om man geringsfogar t.ex. hyllor, bänkskivor och bardiskar i hörnen. Med rätt verktyg kan även du utföra proffsigt läckra hörnfogar.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Gör Det Själv kurs om hörnfogar
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka