Skär i gipsskivor

Lätt: Gipsskivor är på många sätt lättare att arbeta med än andra byggmaterial. Det mesta av tillpassningen löser du med handverktyg.

TIPS: FULL LÄNGD

Både till nya väggar och beklädning utanpå en existerande vägg ska du försöka skaffa dig skivor som når från golv till tak. Då slipper du både en massa onödigt extra skärarbete och att skarva ihop kortsidorna där skivorna saknar fasad kant.

Du får ett mycket bättre slutresultat då det är svårt att dölja kortsidornas skarvar helt. Kan du inte undgå att skarva kortsidorna så kan du med fördel använda takskivor, vars kanter är fasade. De ger ett fint resultat.

FIBERGIPS: SÅ SKÄR DU SKIVORNA

Fibergipsskivor är perfekta om du ska hänga upp något tungt på väggen. Och det räcker med ett lager gips. Dock krävs det lite mer kraft när skivorna ska skäras.

Skär i gipsskivor

Först sågas skivan nästan helt igenom med en cirkelsåg. Låt den sista halva centimetern vara, den knäcker du av i slutet. Arbetet dammar rejält, så se till att ansluta en dammsugare till sågen – eller gör det utomhus.

Skär i gipsskivor

VERKTYG FÖR ATT SKÄRA GIPS

1. HOBBYKNIV En skarp hobbykniv i robust kvalitet och med ett styvt blad är oumbärlig. Byt blad ofta dågips sliter på eggen, och en slö kniv karvar i stället för att skära.

2. GIPSVINKEL/VINKELHAKE Den speciella gipsvinkeln gör arbetet lättare, snabbare och mer exakt när du märker upp och skär gipsskivor. Du kan även använda en vanlig vinkelhake, men specialvinkeln (vanligtvis 125 cm lång) är både tumstock, vinkelhake och anslagsvinkel på en och samma gång, och därför går det snabbt. Lämplig för alla typer av byggskivor.

3. STICKSÅG/FOGSVANS/HÅLSÅG Jämna snitt från kant till kant i gipsskivor fixar du enkelt genom att skära genom papplagret med hobbykniven och knäcka gipskärnan, men till krökta och vågiga snitt kan du ta en sticksåg med ett vanligt träblad. Små justeringar gör du enkelt med en fogsvans eller multisåg, medan en hålsåg är bra för t.ex. eluttag.

4. GIPSHYVEL Gipshyveln är ett bra komplement till hobbykniven. Den är lätt att styra, och effektiv när du ska finjustera och jämna till knäckta kanter.