Intro
Instruktion
01
Slitsfogar
3
Steg
Slitsfogen är den enklaste av våra tre fogar, både när det gäller arbetet och konstruktionsmässigt. Eftersom slitsfogen påminner mycket om ett par knäppta händer så kallas den ofta fingerfog. Andra namn är rak sink och amerikansk fog.
Slitsarna eller fingrarna kan inte skjutas åt sidan och även om fogen inte är så stark när det gäller drag som laxstjärtsfogar så ger den stora limytan mycket hög styrka åt fogen. Den används ofta till verktygslådor av plywood.
Vi börjar med den fogen även om det innebär att vi måste göra en extra mall för den. Orsaken till att vi börjar med den är att den är otroligt enkel att fräsa. De två kanterna som ska flätas in i varandra spänns ihop och fräses på en gång.
Med mallen för 8 mm slitsar kan godstjockleken vara 8-15 mm. Fräsdjupet ska vara sidornas tjocklek plus blyertsstreckets tjocklek.
Båda sidorna spänns fast lodrätt bakom fronttvingen F. Den ena förskjuts sedan i sidled och den styrs med stoppbrickorna B. Ett mothåll M läggs bakom.
Spänn fast mallen S så att de sista tapparna på sidorna blir lika breda. Ställ in fräsdjupet och fräs medan kopierringen förs runt i mallen.
02
Halvförtäckt laxstjärtsfog
9
Steg
Delvis dolda laxstjärtsfogar - eller halvförtäckta sinkfogar, som snickaren kallar dem - är standardjobb för sinkaggregatet. Den er den klassiska fogen på lådframstycken från den tid då det var extra fint att snickaren kunde skapa en superstark laxstjärtsfog utan att fogen kunde ses framifrån. Men med vårt aggregat är det faktiskt lika lätt att skapa en sådan fog som en slitsfog. Och rundningen efter skaftfräsen försvinner när delarna skjuts ihop.
Standardmallen för 12,7 mm halvförtäckta sinkfogar kan användas till brädtjocklekar mellan 12 och 20 mm. Du kan sätta ihop ramar eller lådor med t.ex. endast två-tre tappar och göra stora lådor med sidor på upp till 30 cm.
Fräsdjupet ställs in noga när du har satt fast kopierringen och skaftfräsen i maskinen. Minsta avvikelse innebär att fogen glappar eller att delarna inte kan sättas ihop.
Lägg den vågräta sidan under topptvingen T. Pressa sidan åt vänster mot stoppbrickan B. Lägg den med markeringen A1 uppåt. Dra åt tvingen lätt.
Lägg den lodräta sidan under fronttvingen F med märket B1 utåt. Pressa den åt vänster emot stoppbrickan. Dra åt när sidorna är på samma nivå.
Nu kan du börja fräsa. Den valda sinkfräsen med 104 graders fasade sidor får endast föras rakt in i träet och därför ska fräsdjupet vara låst.
Vi fräser från höger till vänster för att träet inte ska trasas sönder. Det avviker från allt du har lärt om fräsning, men är faktiskt bäst. Fräs ett par gånger.
Delarna till nästa hörn spänns fast och här skjuts de åt höger. Följ markeringarna och anvisningarna. Efter fyra omgångar kan lådan sättas ihop.
03
Genomgående laxstjärtsfog
8
Steg
Den eleganta klassikern är en genomgående laxstjärtsfog, som syns på båda sidorna av träet. Det är enklare för en finsnickare att göra en genomgående laxstjärtsfog men med aggregatet är den något mer komplicerad att göra än den halvförtäckta och det krävs både notfräs och sinkfräs och två olika stora kopierringar.
Mallen till de genomgående laxstjärtarna har därför också två olika mönster och uppgiften kräver inte bara fyra utan hela åtta moment.
De två sidorna med tapphål, t.ex. kortändarna på en låda, fräses med notfräsen på den sidan av mallen som har spetsiga öppningar. De två andra sidorna till lådan fräses med en sinkfräs när mallen har vänts så att de raka spåren vänds framåt. Denna mall kan användas till arbetsstycken med en tjocklek mellan 8 och 17 mm.
Mallen S spänns fast med spetsarna framåt för fräsning av hål. Sidan spänns fast lodrätt och bakom den ett mothåll M för att träet inte ska trasas sönder.
De bruna stoppbrickorna sätts fast på vänster och höger sida så att de kan styra delarna i de diagonalt motsatta hörnen.
För att träet inte ska trasas sönder kan du ritsa det i markeringarna där skaftfräsen går djupast. Djupet ska vara lika med sidans tjocklek plus streckets bredd.
Tapphålen fräses med notfräsen medan du låter kopierringen följa kanten på mallen. Vi har fördelat hålen så att det bildas en tapp i bägge ändar.
När tapphålen är klara vänds mallen. Nu ska också kopierringen i fräsen bytas ut och sinkfräsen ska sättas fast.
Fräsdjupet för sinkfräsen ställs in med hjälp av mothållet som du fräste in i med notfräsen. Kolla också din egen markering av tjockleken.
Tapparna fräses med sinkfräsen på samma sätt som tidigare: lodrätt fastspänd sida mot ett mothåll och fräsen går rakt in. Först åt vänster och sedan åt höger.
Material
Till slitsfogar behöver du en 11,1 mm kopierring och en 8 mm notfräs.
Till halvförtäckta laxstjärtsfogar behöver du en 15,8 mm kopierring och en 12,7 mm sinkfräs.
En äkta laxstjärtsfog kräver dubbel uppsättning kopierringar och fräsar. En 11,1 och en 15,8 mm kopierring och en 8 mm notfräs och en 12,7 mm sinkfräs.