4 dolda fogar

När du ska foga ihop två trästycken på ett hållbart sätt, använder du oftast rejäla skruvar. Antingen syns de tydligt eller så behöver de döljas med plugg. Men här får du fyra helt osynliga fogar att välja mellan, för din uppgift.

Här snedborras för skruvarna. Borret styrs av borrjiggen, och det borrar hål i den här skivan och förborrar i den motsatta skivan.

Här snedborras för skruvarna. Borret styrs av borrjiggen, och det borrar hål i den här skivan och förborrar i den motsatta skivan.

I den här gör-det-självbeskrivningen går vi igenom 4 olika lösningar, som alla kan foga ihop två bitar trä. Du kan läsa hur du gör fogar med:

  • lamellkex. Lamellkex eller “lamellplugg” är ett väldigt starkt sätt att foga ihop två skivor på.
  • skråskruvning. Med skruvar dolda i diagonala hål, eller pocket holes på engelska, får du skruvarnas styrka i kombination med att skruvarna blir osynliga.
  • exakta plugg. Träplugg är ett gammalt beprövat sätt att foga trä på. Schablonen garanterar precisionen.
  • magnetiska skruvar. Två skruvar skruvas ihop medan båda ligger dolda inne i träet. Det är den sortens idé som är genialisk, om den fungerar. Och det gör den!

Lamellkex

Lamellkex eller -plugg är en mycket bra metod att foga två skivor med.

Kexen fräses in i de skivor som ska fogas ihop. När de limmats och fästs i skivorna, sväller de lite och skapar en superstark och osynlig skarv.

Du kan antingen köpa en lamellfräs eller en frästillsats till en vinkelslip, som den här från Wolfcraft. Fräsdjupet ska ställas in så att det matchar de lameller du vill fräsa in.

Ställ in fräsen så att den går in mitt i skivans tjocklek, och håll den mot skivans kant.

Fräs i den andra skivan. Lägg på den utfrästa skivan, så att du kan fräsa exakt efter frässpåren i den första skivan. Pressa fräsaren nedåt, så att den fräser spår.

Limma lamellkexen och placera i frässpåren på den ena skivan. Halva kexet sticker nu upp. Det hamnar i frässpåren i den andra skivans kant. Tryck ihop de två delarna och låt limmet torka.

Skråskruvning

Med skruvar dolda i diagonala hål, eller pocket holes på engelska, får du skruvarnas styrka samtidigt som skruvarna blir osynliga.

Fogen passar i t ex lådor, där den plugg som ska dölja hålet dessutom göms undan inne i lådan.

Du behöver en borrjigg med tillhörande specialborr och -bits. Borret är smalare i spetsen, så att den både kan borra hål i kanten av den ena skivan och förborra för en skruv i den motsatta skivan. Den extralånga biten ser till så att du kan skruva i skruven diagonalt. De snedsågade pluggen följer med i köpet av ” Wolf-diagonalt.

Wolf craft Undercover Jig” så att du kan dölja hålet.

Ställ in skivans tjocklek på borrjiggen. Borrjiggen har millimetermått.

Justera borret, så att det passar. En liten justerskruv låser djupstoppet.

Borra hål. Borrjiggen låses fast säkert med en skruvtving.

Skruva i skruven med specialbiten. Den extra långa biten gör det möjligt att skruva i skruven hela vägen in.

Limma en passande plugg 5. Limma en passande plugg (följer med setet) in i hålet. Slipa till den.

Exakta plugg

Träplugg är ett gammalt beprövat sätt att foga trä på. att foga trä på. Schablonen garanterar precisionen.

Små, runda plugg känner vi igen t ex från möbler som köps som små byggsatser. När du själv bygger och vill sammanfoga med plugg, kan det vara en utmaning att placera hål och plugg exakt.

Med den här schablonen från Wolfcraft har det blivit lite lättare att få pluggen på rätt ställe.

Borra hål i skivans kant. Schablonen ser till så att du hamnar mitt i skivkanten. Använd djupstoppet, så att hålets djup bara blir hälften av pluggens längd.

Sätt trälim i hålen och tryck ner pluggen i hålen.

Ställ in borrdjupet. Borrjiggen är 25 mm hög. Denna höjd ska läggas till hur långt pluggen sticker ut från skivans kant.

Lägg skivan på den motstående skivan. Avståndet till kanten är markerat med ett streck på sidan av borrjiggen. Borra hål genom schablonen med djupstoppet på borret. Din inställning av schablonen (steg 3) ser till så att hålen får rätt djup. Sätt ihop de två skivorna på prov utan lim. Kolla så att de sitter tätt ihop, och sätt sedan lim i hålen och på skivan mellan hålen. Pressa ihop skivorna och låt limmet torka under press.

Magnetiska skruvar

Två skruvar skruvas ihop, medan båda två ligger dolda inne i träet. Det är den sortens idé som är genialisk, om den fungerar. Och det gör den!

När de två skruvarna är skruvade in i var sin skiva, ser skruvinsatsen Lamello Invis Mx2 till att skruvarna sätts ihop med magnetism. Sätt insatsen på din skruvdragare och håll den mot träet. Infästningen blir helt tajt och kan klara en belastning på upp till 250 kg. Och den kan skruvas ur igen, om du behöver det.

Skruvarna borras in i de två skivorna med ett 12 mm dymlingsborr. Mätningen för borrningen måste vara helt exakt. Skruvarna ska placeras precis ovanför varandra. Det monterade djupstoppet ser till så att du får rätt borrdjup. Kolla så att du borrar helt vinkelrätt in i båda skivorna.

Här visas principen för placeringen av de två skruvarna. Den korta (nederst) borras 15 mm in i träet, och den långa kräver ett håldjup på 37 mm.

Båda skruvarna är försedda med utvändig gängning ning som borrar sig ner i träet när du sätter i dem.

Skruvarna är rätt placerade på båda sidor. Skruvarna ska sitta var 20:e cm och avståndet från träets sida till skruvarnas centrum får vara max 15 mm. Annars når magneten inte ända in.

Och så blir det magi! Magneten monteras på en skruvdragare, med en hastighet på 1.200-1.500 varv per minut, inställd för att skruva medsols. När den roterande magneten hålls tätt intill skarven, roterar gängningen och skruvar ihop halvorna med varandra. När skruvriktningen ändras, skiljs skruvarna åt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare