Lödning av hängrännor är lätt och smart

Om hängrännorna av zink har blivit otäta är det dags att reparera dem. Du tätar hängrännor av zink genom att löda dem, och även om det låter som en uppgift för en smed kan du mycket väl löda hängrännorna själv utan problem.

Intro

Hängrännor av zink håller länge, men inte för evigt. Med tiden kan de försvagas av surt regn och då måste de repareras. Lödning av hängrännor är ett relativ okomplicerat projekt, men det kräver lite övning och rätt utrustning.

Hängrännorna ”limmas”

Lödning är en teknik som limmar ihop två metalldelar med en annan, smält metall. När du löder hängrännor fogar du ihop två zinkdelar med Ved lodning af tagrender er det to stykker zink, der samles med lödtenn, som är en legering av tenn, silver och koppar. Zink och lödtenn smälter inte ihop helt, eftersom de har olika smältpunkter, men när zinket blir tillräckligt uppvärmt kommer det smälta lödtennet att tränga in i zinkytan och bilda en stark förening som håller i många år. På så sätt får en perfekt tätning av dina hängrännor av zink.

Det krävs specialverktyg

När du löder hängrännor ska du använda vissa verktyg som du kanske inte har hemma. Du behöver bland annat en gasolbrännare och en så kallad lödkolv, samt lödtenn som utgör tätningen av hängrännorna. Det kan kosta en del att investera en lödkolv och gasolbrännare, men det är trots allt småpotatis jämfört med vad det kostar att byta ut hängrännorna. Dessutom behöver du investera i flussmedel och en salmiaksten, som du använder till att rengöra lödkolven.

Öva dig lite först

Om lödning av hängrännor är en ny gren för dig är det en god idé att öva dig lite på ett par zinkbitar innan du klättrar upp till hängrännorna och sätter i gång med tätningsarbetet.

Du behöver ...

... en del specialgrejer för att kunna skapa en hållbar lödning. Du behöver en rejäl lödbult. Det kan gå med en elektrisk lödkolv, men inte en av de små för elektronik. Den ger inte tillräcklig värme till zinken och då håller inte lödningen.

  • En salmiaksten används för att rensa spetsen på lödbulten innan den kommer i kontakt med lödtennet. Pris: c:a 60 kr.
  • Lödbulten värms upp med gasbrännare. Pris: c:a 500 kr.
  • Lödvatten/flussmedel rensar zinken så att den kan smälta ihop med lödtenn. Pris: c:a 75 kr.
  • Lödtenn säljs i stänger och i rullar. Det innehåller tenn, silver och koppar och används för att limma ihop metall. Pris: c:a 150 kr/kg.
  • Lödbult. Huvudet är av koppar och kan hålla värmen länge. Det är med huvudet som lödtennet fördelas. Pris: c:a 500 kr.

Instruktion

1

Börja med att pensla lödvatten där du ska löda. Lödvatten är ett flussmedel som innehåller zink upplöst i saltsyra. Det rensar de ytor som ska lödas så att lödtennet kan fästa.

2

Dra lödbulten i salmiakstenen när du har värmt upp den. Håll den några minuter i lågan. Samiakstenen rengör ytan på kopparhuvudet innan det kommer i kontakt med lödtennet.

3

Håll lödbulten mot zinkplåten där du ska löda. Zinkplåten måste nämligen värmas upp innan du lägger på lödtenn. Tryck loss en halv centimeter lödtenn med lödbulten.

4

Dra ut lödtennet med lödbulten. Bulten ska ha kontakt med bägge ytorna och tennet ska flyta in mellan de två delarna. Kolla att det kommer ut lite lödtenn på baksidan. Då blir det tätt.

5

Fortsätt löda på samma sätt, också från den andra sidan. Tänk på att det är viktigt att du låter delarna överlappa varandra med någon cm. Dra ut lödtennet noga med bulten.

6

Tvätta rent med vatten så att resterna av lödtennet försvinner. Annars fortsätter det att fräta på zinkplåten och då finns det risk för ett nytt läckage vid sidan av din fina lödning.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Smed