Här använder vi ett ockrafärgat, färdigblandat bruk, som rörs ut i vatten. Blandningsförhållandet varierar från produkt till produkt, så läs bruksanvisningen på säcken.

När det färdigblandade bruket har en fet och krämig konsistens är den klar att använda.Väggen ska förvattnas innan man kan börja. Bruket förs på med en stor tvåhänders stålskånska.

Muraren börjar nerifrån och drar bruket uppåt längs väggen med skånskan i en skarp vinkel på cirka 15 grader. Då får man ett tunt och fint lager bruk.

För att täcka eventuella missar och glätta det redan påförda bruket efterdrar muraren med skånskan i olika riktningar. Längs kanterna kan man behöva lägga på bruket med hjälp av en lagningsslev. Då slipper man onödigt spill.

Väggen ska ha ett rått och rustikt utseende, så när bruket torkat något stänker muraren vatten på väggen och stryker över bruket diagonalt med en kalkborste.

Då avlägsnas dels spår från skånskan samtidigt som ytan försluts. Dessutom hjälper det till att ge väggen den särskilda strukturen. Infärgat bruk kan användas i alla rum där man önskar ett rustikt utseende.