Gör Det Själv kurs: Lär dig bygga med lättbetong

Den är lätt att bearbeta, enkel att bygga med och den kan användas till ett otal uppgifter från väggar till badrumsinredningar. Alla kan vara med.

Lättbetong, gasbetong, ytong, multiplattor. Kärt barn har många namn, men oavsett vad plattorna av sand, vatten och kalk kallas är det i grund och botten samma material vi talar om. Och användbart är det. Plattorna – och det är i form av plattor man oftast använder materialet – är lättta att såga, borra och fräsa i.

De är mycket enkla att limma ihop och förankra i befintliga väggar, och alla dessa egenskaper gör lättbetongen till ett självklart gör-det-själv-material.

LÄS OCKSÅ: Så arbetar du med lecablock

Med plattorna bygger man ofta hyllor och bänkar i badrum och tvättstugor, då de är oorganiska och därför inte angrips av svamp eller röta. Men det finns många fler möjligheter. Man kan t.ex. bygga väggar, valv över dörröppningar och duschkabiner. Om du vill kan du sätta i gång redan i dag och pröva dig fram. Men du kan också vänta lite och följa kursen här, så blir det lite lättare.

Det lär du dig i Gör Det Självs kurs om lättbetong

Kursen publicerades första gången i tidningen Gör Det Själv 2007. Kursen består av 4 delar på totalt 10 sidor:

  • Del 1: Lär dig bygga med lättbetong Den är lätt att bearbeta, enkel att bygga med och den kan användas till ett otal uppgifter från väggar till badrumsinredningar. Alla kan vara med.
  • Del 2: Förankring i vägg När man bygger med lättbetong ska plattorna förankras väl i väggarna. Det är inte tillräckligt med enbart lim.
  • Del 3: Skapa snygga ytor Om du bygger med lättbetong bestämmer du själv hur ytan ska se ut. Du kan spackla, putsa, måla, tapetsera eller sätta upp kakel på lättbetong. Och har du bara varit noggrann under förarbetet är resten lätt.
  • Del 4: Lättbetong för erfarna Lättbetong är ett tacksamt byggmaterial som man kan använda till mycket mera än raka väggar. Varför inte bygga en rund dusch? Eller bygga valv? Det enda du behöver är kunskap den får du här.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Murare