Silikonfog i badrummet

HANDLAG: När den gamla silikonfogen i badrummet har blivit ful och torr ska den bytas ut. Det kräver handlag och precision, men är absolut ingen omöjlig gör det själv-uppgift.

AVLÄGSNA GAMMAL SILIKONFOG I BADRUMMET
1. Den gamla fogen skärs loss i bägge ändar med en hobbykniv. Se upp så att kniven inte går så djupt att den träffar tätskiktet bakom. Tätskiktet är vattentätt och segt, men lätt att förstöra.
2. Den gamla fogen dras försiktigt ut – helst utan att den spricker. Testa att lossa den försiktigt i sidorna med kniven samtidigt som du drar i fogen.
3. Sidorna skrapas rena från silikon. Det är en tidskrävande process, men det är viktigt att vara noggrann här och testa sig fram lite med eggen och med baksidan av knivbladet om vartannat.
4. Fogen penslas ren från fett med aceton. Det är lättast att hälla upp acetonet i en burk medan man arbetar. Sörj för god ventilation.

Silikonborttagning!

Om man inte är väldigt noggrann med efterföljande rengöring av fogen rekommenderar vi att man undviker silikonborttagare när den gamla silikonfogen ska tas bort. Sitter det några små rester kvar efter den gamla fogen, och de sitter fast ordentligt, så gör det ingenting.

Silikonborttagare löser visserligen effektivt upp det gamla silikonet, men om det inte rengörs tillräckligt efteråt kommer den dessvärre även att lösa upp det nya silikonet, så att det släpper.

Väljer man att använda silikonborttagare är det viktigt att rengöra ytan med en våt trasa – ev. med lite ättika på – minst två gånger. Innan du lägger den nya fogen kan du med fördel göra ett litet test, så att du är säker på att den fäster.

Silikonfog i badrummet

Har silikonfogen i badrummet blivit svart, rekommenderar vi att man undviker silikonefogborttagare.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: De 8 viktigaste fogmassorna

LÄGG NY SILIKONFOG I BADRUMMET
1. Fogpatronens spets skärs av med ett vinklat snitt så att öppningen passar fogen. Hellre lite för litet än för stort i första omgången, men när det ska fogas ska öppningen täcka hela fogen.
2. Fogen fylls upp helt med fogmassa, utan något glapp i sidorna. Räkna inte med att man kan flytta överflödig silikonfogmassa från en plats till en annan, som man kan med t.ex akrylfogmassa.
3. För att inte kleta fogmassa på kakel och brukfogar fuktas dessa med vatten blandat med diskmedel. Fogen ska vara HELT fylld! Kommer det vatten mellan fog och sidor fäster inte massan.
4. Fogen pressas in och formas slät i EN rörelse med en fogpinne som har stått i vatten utblandat med diskmedel. Tänk på att även rensa de tvärgående brukfogarna med spetsen av fogpinnen.
5. Silikonfogen slätas om nödvändigt till med den böjda utsidan av fogpinnen. Sedan ska den torka i minst ett dygn innan den kan utsättas för vatten.
6. Fogpinnen kräver ett visst handlag. Fogbrickor av silikongummi är ett utmärkt alternativ. De finns med olika profiler. Var noggrann med att pressa in fogmassan hela vägen.

TIPS: Förvaring

Silikonfogmassan ska förvaras torrt och frostfritt. I oöppnad förpackning kan den hålla i två år. Öppnad kan den hålla i upp till ett år, om man ser till att fogpatronen hålls lufttät. Efter användning skruvas patronspetsen av, och hålet kan förseglas med t.ex.plastfolie och tejp.

VIKTIGT! Att måla fogar

Silikonfogar kan INTE målas. Färgen kan helt enkelt inte fästa på silikonytan. Nästan alla producenter av fogmassa har silikonfogmassa i olika nyanser av vitt och grått. Enskilda producenter som t.ex. Mapei tillverkar mer färggranna silikonfogmassor.

TIPS: Underhåll

Silikonfogmassa innehåller organiska ämnen som kan angripas av svamp. Och har fogen blivit angripen av svamp finns det bara en lösning: byta ut fogen. Men med avtorkning efter dusch/bad, god ventilation och regelbunden desinficering kan fogen leva länge.