Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fantastiska fogar

Skriv ut Spara artikel

Fogar förenar och förbinder. Fogar delar. Fogar låser fast och frigör. Fogar tätar och skyddar. Fogar värmer och håller torrt. Ja, fogarna i bostaden gör ett fantastiskt jobb, år efter år. Så det gäller att foga rätt och foga bra. För när du fogar bra, bygger du bra.

Logo_SV2

När vi sätter ihop två saker uppstår det en skarv. Eliminerar vi skarven får vi en fog. Fogen kan vara tunn som en limfog, bred som en gummifog, grov som en bruksfog mellan två tegelstenar eller lös som sandfogen mellan två stenplattor på infarten. Oavsett var fogen finns och vilken uppgift den har, så får man ingen helhet utan en fog. Och den ska hålla. Ta exempelvis fogen runt ett nyinsatt fönster. Du kan välja det bästa fönster som finns att köpa för pengar, låta de bästa hantverkarna montera det i den bästa vägg som finns. Om fogen runt fönstret utförs felaktigt eller slarvigt, så finns risk för att karmen skadas och måste bytas efter kort tid. För fogarna är inte passiva åskådare till livet i huset. Fogarna binder ihop de styva delarna och avslutar dem. Men de ger dessutom delarna en möjlighet att röra sig, att arbeta lite. Dag efter dag, år ut och år in, ska fogarna anpassa sig, hålla fast, hålla tätt och hålla sig snygga – i all slags väder. Ändå är fogen en anonym del, en liten detalj. Och den är ett irriterande problem, som vi måste ta hand om när den inte fungerar. Fogarna förtjänar all uppmärksamhet de kan få. När du känner dina fogar och vet vilket imponerande arbete de gör, så tänker du också på dem. Då ser du till att det finns plats för fogen när hålet för fönstret görs. Du skaffar rätt underlag, ser till att det finns en bottningslist som underlag, väljer rätt fogmassa och slätar ut den med omtanke. Och du gör ett bra jobb, för med fogen sätter du din signatur under det utförda arbetet.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Fantastiska fogar
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka