Byt ut fogen så håller fönstret längre

Fogen under fönstret ska naturligtvis vara tät. Men den ska också ha satts på rätt sätt. I nederkant av fönsterramen finns nämligen en droppkant, som ska gå fri. Annars riskerar du helt enkelt att fönsterkarmen murknar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
100 kronor
Fogen har sugit åt sig fukt, för att den lagts ända ut till fönsterkarmens kant.

Fogen har sugit åt sig fukt, för att den lagts ända ut till fönsterkarmens kant.

Intro

Tanken var säkert god, då fogen med bruk under fönstret sattes: Fönstret skulle skyddas effektivt mot regn, snö och fukt. Dessvärre förbisåg man en viktig detalj, och det kunde ha blivit slutet för fönstret om det inte hade upptäckts i tid: Nederst på fönsterramen finns en kant som ser till att vatten som rinner ner för fönstret, kan droppa av.

När fogen satts ända ut till kanten av fönsterkarmens nederkant, så blockeras denna droppkant. Det betyder att det vatten som rinner ner för fönstret, fastnar vid fogen. Fogen blir fuktig och nu ligger fukten mot fönsterkarmen. Med tiden kommer det betyda att träet murknar.

Till det kommer att frost i den fuktiga fogen får den att spricka - små sprickor som gör att ännu mer fukt kan tränga in. Och så kommer det fortsätta - om man inte agerar innan fönsterkarmen börjar murkna.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du sätter en ny fog på helt rätt sätt.

Lycka till!

PROBLEM:
Den gamla fogen av bruk hade spruckit och smulade. Den sög hela tiden åt sig vatten som på sikt skulle kunna fukta upp träet.

LÖSNING:
Den gamla fogen tas bort och en ny fog läggs på plats. Men den läggs en bit in under karmen så att vatten lätt kan droppa bort från karmen.

Tidsförbrukning

Ett par timmar.

Pris

Mellan 50 och 100 kr.

Svårighetsgrad

Var försiktig när du tar bort den gamla fogen så att du inte skadar karmen eller fönsterblecket. Det krävs lite erfarenhet för att skapa en snygg fog.

Instruktion

1

Den gamla murade fogen har släppt så den tas försiktigt bort med mejsel. Ett par lätta hammarslag får den att smulas. Ta det försiktigt så att karmen eller fönsterblecket inte skadas.

2

Dammsug och torka rent under fönstret så att du får bort allt damm. Det är nödvändigt eftersom det annars kan vara svårt att få den nya fogen att fästa. Lite ljummet vatten och en svamp går bra.

3

Peta in en bottningslist under karmen. Den runda formen ser till att den nya fogen får en optimal elastisk form. Det innebär att den ska vara tjock upptill och nertill och lite smalare på mitten.

4

Skapa en fog hela vägen under karmen. Här använder vi en elastisk byggsilikon som läggs på i ett jämntjockt lager, cirka 8-10 mm. Välj en silikonfogmassa med lång härdningstid - det ger en elastisk fog.

5

Fogen trycks på plats med fogsticka som också gör den jämntjock och slät. Fogstickan ska ha stått i vatten och glättningsvätska ett par timmar innan den används. Annars kan fogmassan klibba fast på den.

6

Släta ut fogen med långa drag så att ytan blir så slät som möjligt. Är du riktigt noggrann blir den lika slät som den målade karmen. Det går lättare om du ofta doppar fogstickan i glättningsvätska.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fogar