Byt ut fogarna

Fogarna i ditt badrum håller tyvärr inte i evighet. De blir fläckiga och smutsiga, och då finns det nästan bara en lösning som duger. De ska tas bort och ersättas av nya.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
600 kronor

Intro

Även om du fogat med en dyr silikonfogmassa för våtrum, så håller den sig inte snygg hur länge som helst. Och det har inget med din städning att göra. Fogmassan angrips ändå av svamp och i värsta fall kan den bli nästan svart redan efter ett par år. Du kan försöka få bort svampen med diverse rengöringsmedel, men i regel har det bara kortvarig effekt. Inte ens silikonborttagningsmedel hjälper i längden.

Det bästa är att skära bort fogmassan och ersätta den med en ny. Skär bort så mycket som möjligt med hobbykniv och använd ev. därefter en fog-skrapa. Vi använder Caulk A Way, som kan beställas på www.amazon.com för cirka 75 kr.

Tidsförbrukning

Ett par timmar + torktid.

Pris

Vi har använt material för cirka 600 kr.

Svårighetsgrad

Det kan verkligen ta lång tid, men om du bara har tålamod så får du ett snyggt resultat. Och jobbet är ganska lätt.

Instruktion

1

Skär loss fogen med hobbykniven. Skär först längs kakelkanten och sedan längs golvet. Lirka loss en bit och dra ut. VIKTIGT! Ta det försiktigt. Du får inte skära för djupt för då skadar du våtrumsskiktet som finns bakom fogmassan.

2

Ta bort resten av fogmassan. De sista resterna kan med fördel lösas upp med silikonborttagningsmedel. Det ser dessutom till att den nya fogmassan får ett rent underlag att fästa på.

3

Maskera mot kakel och klinker och lägg i den nya fogmassan. För att fogmassan ska komma in ordentligt i fogen är det viktigt att munstycket är smalt och öppningen rätt liten. Undvik att kladda fogmassa på kakel eller klinker.

4

Släta till fogen. Det bästa är om du har fogbrickor eller liknande att fördela massan med. Du kan köpa en sats på t.ex. Jula för 79 kr (silikonskrapset - www.jula.se) som innehåller 5 olika brickor och en skrapa för borttagning.

5

Låt fogmassan sitta 5-10 minuter innan du drar loss maskeringstejpen. Lyft tejpen cirka 45 grader och dra sakta. På fogmassans förpackning kan du se hur lång tid det tar innan massan härdat så mycket att den tål att du tvättar golvet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogar