Rullspackel är mycket lättare att arbeta med än traditionellt spackel. Det fäster bättre, och så kan du rulla på det.

Rullspackel är mycket lättare att arbeta med än traditionellt spackel. Det fäster bättre, och så kan du rulla på det.

Det ser kanske lätt ut när målaren med säker och rutinerad hand bredspacklar en vägg med långa, mjuka drag. Slätt och perfekt. Men det är dessvärre inte så lätt att få det fint om man aldrig har gjort det innan. Därför är det en fördel att spackla sina väggar med en roller.

Rullspackel är tunnare och därför också mycket lättare att arbeta med. Den här metoden ger dig ett bra och jämnt lager spackelmassa att arbeta med, och om du har förberett väggen ordentligt kan du enkelt få en slät vägg. Ett första steg är att se till att väggen är plan, ren och redo för spackling.

LÄS OCKSÅ: Enkel och effektiv giraffslip

5 FÖRDELAR MED RULLSPACKLING

  • DET ENKLA VALET Rullspackling är enklare än klassisk sandspackling, där man riskerar att massan inte sitter kvar på väggen. Det beror på att massan man använder vid rullspackling är tunnare, och fäster betydligt bättre på väggen.

  • MYCKET SNABBARE Doppa rollern i hinken med spackelmassa, rulla ut den på väggen, och upprepa. Rullspackling går snabbt jämfört med vanlig bredspackling. Enligt producenten Dana sparar du omkring 40 procent i tid på rullspackling.

  • LÄTT ATT SLÄTA UT När spackelmassan väl är rullad på väggen, ska den slätas ut, så att väggen får sin rätta släta textur. Det är väldigt enkelt eftersom lagret du rullar på är så tunnt och enkelt att arbeta med. Du rullar bara på cirka 1-2 mm.

  • INTE LIKA SLITSAMT Spackling är slitsamt, och måste gå snabbt så att massan inte hinner torka innan du har fördelat den på väggen. Du sliter mindre på rygg, axlar och armar med rullspackling, då du arbetar både snabbare och smartare.

  • SLIPA MINDRE När du rullspacklar slipper du lägga en massa extra tid på att slipa ned ojämnheter i väggarna. När spackellagret är så tunnt behöver du inte lägga alls lika mycket tid på att arbeta med slipkloss och skaft efteråt.

LÄS OCKSÅ: Din snabbguide till spackel

Hämta vägledningen och få släta väggar med rullspackel

I vägledningen visar vi, steg för steg, hur du får släta väggar med rullspackel samt vilka material du ska använda. Vi visar bland annat hur du förbereder väggen innan du börjar spackla. Rena väggar är nämligen avgörande för ett slätt och vackert resultat.