PU-färg är genialisk

Polyuretan- eller bara PU-färg ger golv en reptålig yta som är lika hållbar som epoxi men är enklare och billigare att arbeta med.

PU-färg är genialisk

PU-färg är ett stark, okomplicerat alternativ till akrylfärg

Polyuretan finns i allt från yogabyxor till disksvampar. När det tillsätts i golvfärg blir resultatet en produkt som beter sig precis som vanlig färg men som ger en yta som är mycket hårdare och mer motståndskraftig än vad du är van vid. Detta gör målarfärgen till det självklara valet för de flesta ställen i huset.

PU-färg är kanske inte lika hård som epoxifärg, men den är mycket lättare att arbeta med och billigare, och om du inte målar ett garagegolv eller förråd är PU-färg tillräckligt stark för ett gör-det-själv-jobb.

Billigare än epoxy

Prismässigt ligger PU-färg mellan vanlig akrylfärg och epoxifärg. Prisexempel:

  • 3 l akrylfärg: ca 600 kr.
  • 3 l PU-färg: ca 900 kr.
  • 4 l epoxifärg: ca 1.200 kr.

Enkel att arbeta med

PU-färgen beter sig som vanlig färg. Färgen rörs ut i hinken och appliceras med roller eller pensel på vanligt underlag. PU-färg har också fördelen, jämfört med epoxifärg, att all färg inte härdar på några timmar. Oanvänd färg kan därför sparas till en annan gång.

Många områden

Du kan använda PU-färg på både trä och betong. PU-färg är diffusionsöppen (låter ytan andas) så du kan måla den på betonggolv, till exempel i källaren, utan att riskera att flagna. Dessutom tål PU-golvfärg utomhusbruk, till exempel på en terrass.

Starkare än golvfärg

Golv målade med PU-färg är mycket mer reptåliga än med vanlig golvfärg. PU-färgen är inte alls lika hård som epoxifärg men det är inte heller nödvändigt i ett hem, även om det finns husdjur, barn och möbler som flyttas runt.

Lätt att underhålla

PU-färg tål rengöring med rengöringsmedel och vatten. En annan fördel med PU-färg är att den kan målas över med andra typer av färg när ytan har rengjorts och slipats. Som jämförelse måste epoxifärg tas bort helt eller målas över med mer epoxifärg.

Kan fås i många nyanser

PU-färg finns ända ner till glans 30 och färgen går att bryta i alla kulörer. Som jämförelse börjar epoxifärgen på glans 90 vilket ger reflexer och den kan inte brytas.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare