Projektet visar målarens arbetsuppgifter från början till slut. Du lär dig steg för steg allt om slipning, nedtvättning, att måla på trä och att fixa slutfinishen. Allt för ierar med ru att du själv ska kunna måla som ett proffs.

Rummet som ska målas går i rosa med bordeauxfärgade bårder. Det finns också en vacker kakelugn. Kaklets vita färg ska gå igen i trädetaljerna. Det första som ska göras innan man börjar arbeta är att täcka golvet. Här använder vi en filtmatta, klädd med plast på baksidan.

Om det hamnar färg på mattan kan den inte tränga igenom till golvet. Filtmattan kostar cirka fyra gånger så mycket som täckpapp eller täckplast. Fördelen är att den inte rör sig, inte behöver tejpas fast och att den kan återanvändas.

Överallt där det hängt tavlor eller suttit hyllor ska utstickande stumpar från plugg avlägsnas, liksom rester av gammal färg.

Det gör man enklast med en vass hobbykniv. Bladet pressas mot väggen.Fackmannen börjar alltid måla uppifrån, det vill säga i taket. Detsamma gäller vid slipning. Underlaget måste slipas för att den nya färgen ska fästa ordentligt. Det är till stor hjälp att använda ett teleskopskaft med en slipplatta.

Till slipningen används ett grovt sandpapper, korn 80. Efter slipningen ska smuts och damm tvättas bort. Till det används en blandning av 1 deciliter universalrengöring och 10 liter ljummet vatten. Medlet i blandningen löser upp smutsen efter omkring tio minuter.

Om väggarna är mycket smutsiga kan man behöva tvätta två gånger. Arbetet går lättare om man använder en målarborste eller anstrykare för att tvätta väggarna. Se till att trycka borsten ordentligt mot underlaget för att slippa stänk.

Det är viktigt att arbeta in lösningen ordentligt i underlaget så att all smuts och damm löses upp.Sedan används rent vatten och en stor svamp för att tvätta bort rengöringsmedel och smuts från väggarna. Kom ihåg att byta vatten ofta, eftersom smuts från väggen samlas i vattnet när svampen sköljs av.

Väggarna ska torka helt innan man kan måla. Men det går bra att spackla igen hål medan väggarna fortfarande är fuktiga. Målaren använder en blandningskopp av mjukt gummi, som är lätt att rengöra. Först häller man i lite vatten och sedan blandar man i gipsspackel tills man får en fast spackelmassa.

Till spacklingen används en mjuk spackelspade som enkelt pressar in massan i hålen. Tryck till ordentligt och skrapa sedan av hålet med spackeln så att massan hamnar i nivå med väggen. Lagningen borstas med en fuktad pensel för att jämna till spacklet och slippa utstickande kanter.

Blir det spackel över ska det slängas i soptunnan och inte sköljas ut i vasken, eftersom gipset lätt orsakar stopp i avloppet.

Innan färgen hälls upp ska den röras om grundligt, så att pigmentet och bindemedlet blandas. Vi använder ett tråg som passar i bredd med en målarrulle. För att underlätta rengöringen kan tråget kläs med en påse som tejpas fast för att den inte ska glida ner när man hämtar upp färg med rullen.

Återigen är arbetsgången uppifrån och ner. Först målas övergången mellan vägg och tak med en bred, kraftig pensel runt hela rummet. Notera att målaren drar ner takfärgen en bra bit på väggen för att täcka övergången mot stuckaturen ordentligt.

På samma vis målas kanten runt takrosetten. När både stuckaturen och rosetten är färdigmålade byter målaren till rulle.

I det här rummet är övergången mellan vägg och tak svängd. Den målas först, därefter fortsätter man med den stora takytan. Rullen monteras på teleskopskaftet. När man ska måla vitt i ett vitt tak är det bra att börja i ena hörnet och systematiskt arbeta sig vidare.

Först målar man i ena ledden på taket och därefter i den andra ledden, hela tiden i samma mönster, för att täcka ordentligt och undvika att den gamla färgen lyser igenom.

Se till att rullen hela tiden ligger an i taket och arbeta med lugna och jämna rörelser, för att slippa få färgstänk i huvudet. När taket målats med första lagret försluter man påsen i målartråget, så att färgen inte torkar.

Även rollern och penseln packas in i plast för att inte torka. Då kan verktygen användas direkt när andra lagret ska målas.