Rustik vagg

Rustik vägg

Om du drömmer om rustika väggar kan du faktiskt måla dig till ett riktigt vackert resultat. Vi har har valt en teknik som kan användas med en ganska vanlig väggfärg, en skursvamp, en trasa, en balja och lite vatten. Kort sagt så ska du måla din vägg med en svamp. Det är lätt, men naturligtvis lite mer besvärligt än att måla väggen på traditionellt vis.

Måla vägg med svamp

Tekniken är enkel och handlar i princip om att med en väldigt uttunnad färg stryka eller “badda” med en väldigt uttunnad färg ovanpå den valda bottenfärgen (här ljusblå) med en svamp. Du kan ta en yta på cirka 2 m² åt gången, när du arbetar med den förtunnade färgen på väggen med en svamp.

Vi har använt två effektfärger: en sandfärgad som ger ett åldrat utseende, och en vit, som ger en kalkaktig nyans.

Läs också: Måla bättre än målaren!

Lätt att få en rustik vägg

Efter ett par försök får du rätt känsla i handen, och sedan brukar det vara enkelt att att måla väggen med svamp.

Glöm inte att ta ett par steg tillbaka och betrakta ditt arbete under arbetets gång. Fördelen med denna metod är att du kan gå över väggarna flera gånger, och på det viset bestämma hur rustik din vägg ska se ut.

Kanter förstärker en rustik vägg

Du kan förstärka känslan av en gammaldags och rustik vägg genom att ge väggen vita hörn och kanter runt om fönster. Det blir en fin effekt som inte är svår att få till. Men det blir allra bäst om tar dig tiden att göra kanterna helt skarpa.

Hämta bygginstruktionen: måla vägg med svamp på en dag

Det tar bara en dag att måla en vägg på 10 m² med svamp, inklusive torktid. När arbetet är slutfört har väggen först fått ett sandfärgat, och sedan ett vitt lager ovanpå det ljusblå.

Hämta vår enkla instruktion, och se hur du målar dig till en rustik vägg.