Hjuldynan består av en hållare med handtag och en dyna. Genom att förskjuta delarna sinsemellan kan man ställa in kantbredden. När man hittat rätt avstånd kan dynan låsas i läge med maskeringstejp.

Dynan mättas med färg med hjälp av en pensel. Sedan sätts den mot väggen och trycks in mot dörrkarmen. Nu drar målaren hjuldynan mjukt upp och ner längs karmen till dess färgkanten är helt rak. Dynan får inte pressas mot underlaget utan ska ligga löst an mot väggen för bästa resultat.

Alternativt kan man använda en sparrulle, som består av en smal målarrulle på 7 centimeter som har en platta med en rad penselborst påmonterad.

Rullen används som en vanlig målarrulle, men bara i ena ledden på väggen. Borsten på plattan håller rullens kant helt rak så att övergången blir skarp.

Rullen kan också användas tillsammans med en avståndslinjal eller som här med ett vattenpass som stöd för målningen. Om man lämnar en smal bård längs alla väggens kanter ger det en fin effekt. De större ytorna framträder bättre.