En ny målarrulle kan innehålla upp till en halv liter färg. Rullen ska mättas ordentligt med färg för att nå bäst resultat. Målaren börjar cirka en rullbredd från kanten och lägger på ett tjockt lager färg i den första strykningen.

Sedan jämnas färgen ut åt sidorna. Pressa inte rullen mot underlaget – det ger bara fula märken. Och rullens hår klibbar samman så att det inte går lika lätt att hämta upp färg. Om man trycker för hårt avsätter inte rullen lika mycket färg och täckförmågan minskar.

Samtidigt gäller det att hela tiden hålla rullen väl an mot väggen för att få så lite färgstänk som möjligt. Efter cirka tre påstrykningar hämtas mer färg upp med rullen. Var inte snål med färgen, utan se till att rullen innehåller gott om färg.

Börja, återigen, i mitten och fördela sedan färgen åt sidorna. För att få samma struktur på hela väggen rullas de kanter som tidigare målats med pensel.När hela väggen är målad ska den efterstrykas.

Det betyder att man jämnar ut spåren från målarrullen genom att dra rullen löst över den nymålade väggen. Fackmannen använder samma princip både i taket och på väggarna.