Lamellfräsen är faktiskt en mycket enkel maskin. Den är lättskött och har inte en massa knappar eller rattar, som annars skulle kunna förvirra. Enkelt uttryckt kan man säga att det är en maskin som kan fräsa eller såga ett halvrunt spår i trä.

Men man kan använda lamellfräsen till en mängd olika arbeten. Om man dessutom tänker på att maskinen är lätt att hantera, och att fogarna blir starka och osynliga, förstår man lätt att yrkesfolk som möbel- och finsnickare i flera år har använt maskinen som en trogen vän i verkstan. Under senare år har även hemmahantverkare upptäckt den finurliga lamellfräsen – säkert för att det har dykt upp flera lågprismodeller för endast några hundra kronor.

På denna lektion lär vi dig hur du gör två enkla fogar. Och när du kan göra dem, kan du också snickra en bokhylla, en garderob, göra fina lådor till köket eller bara en insats till kökslådan. L-fogen används i hörn där du dels fräser in i kortänden av topp- och bottenskiva, dels fräser in i de två sidorna riktigt nära kanterna. T-fogen använder du när du kompletterar ditt skåp med ett hyllplan. Då fräser du in i de två kortändarna på hyllplanet samt in i sidorna på den höjd, där du vill att hyllan ska sitta.