Startkittet för din snickarkarriär
Du är säkert bekant med dem. Du äger kanske till och med flera av dem, och använder dem till olika grövre arbeten. Men visste du att många av dessa verktyg har dolda talanger?
Kap-/geringssåg
Kap-/geringssågen kan korta av reglar, lister och brädor, men den kan också göra diagonala snitt i exakta vinklar och på flera ledder. Med ett längdstopp kan du såga flera delar i exakt samma längd, och med djupstoppet kan du göra små snitt i ett exakt djup, så att du kan göra snygga och precisa bladfogar.
Överhandsfräs
Överhandsfräsen är en liten trollstav som ger ditt arbete en perfekt finish, och som kan fräsa spår i ett tempo som inget annat verktyg kan slå. Du kan runda till kanter, fräsa bort träbitar med millilmeterprecision, t.ex. för att fälla in gångjärn, eller fräsa spår till en skjutdörr eller för vätskeuppsamling i en skärbräda.
Pelarborrmaskin
När det ska borras hål för stols-eller bordsben, eller annat som kräver stor precision, duger det inte med en vanlig handhållen borrmaskin. Pelarborrmaskinen ser till att du borrar helt lodrätt. Den har djupstop som säkrar att du borrar i exakt det djup du önskar. Du kanske inte äger en pelarborr, men ett borrstativ att sätta en traditionell borrmaskin i fungerar också. Och det blir något billigare.
Sticksåg
Du känner till sticksågen. Den kan snabbt och lätt såga lister och annat, och användas på ställen där en större såg inte kommer åt riktigt, t.ex. när det ska sågas hål för en diskho i en bänkskiva. Men sticksågen är först och främst en mästare på krökta och kurvade snitt. Och har du flera klingor att välja på, öppnar du också upp fler möjligheter.
Elhyvel
Elhyveln är enklare att använda för den ovana snickaren än en klassisk rubank eller putshyvel. Elhyveln är suverän när det ska hyvlas av en bit av en dörr som fastnar. Men i snickarverkstaden kan den också jämna till en hemgjord limträskiva och ta de första grova spånen innan excenterslipen tar över. Den förvandlar rå läkt till möbellister och kan fasa av kanter på lister och brädor.
Excenterslip
Excenterslipen är den mest sålda slipmaskinen. Sliprondellens vibrationer, som vi känner igen från planslipen, kombinerat med excenterrotation avlägsnar slipspår och ger en jämn, slät yta. Med korn 40 är den en riktig grovarbetare, men med korn 240 putsar den dina mästerverk helt släta.
Sänksåg med styrskena
Sänksågen liknar en cirkelsåg, men den är så mycket mer. Den går nämligen i en styrskena och sågar längs med skenans kant. Du slipper alltså beräkna avståndet från cirkelsågens bottenplatta in till klingan. Du lägger bara den glidsäkra styrskenan längs dina markeringar och sågar. Sågen kan lutas mellan 0 och 45 grader (47 grader på vissa modeller) för avfasningar.
8 grundtekniker
Innan du startar verktygen är det några tekniker du bör känna till. Tekniker som du har nytta av när du ska bygga dessa tre - och många andra - fina saker i trä.
Sticksågen: Såga rakt och såga i kurvor
När det krävs jämna snitt och snickarprecision är inte sticksågen ultimat. Men ibland är det ändå den som bäst kan komma till, och då bör den ha stöttning.
De kurvade snitten är å andra sidan sticksågens kärnkompetens - det krävs bara rätt blad.
Att såga rakt med en sticksåg ställer vissa krav på maskinen, som inte är designad för just den uppgiften. Men med hjälp av ett parallellanslag eller en skena är det möjligt att såga efter en rakt uppstreckad linje. Det kräver ett brett sågblad med ganska grova tänder.
Kap- och geringssågen: Längdstopp, när du kapar mycket virke
Med ett längdstopp på din kap-/ geringsåg slipper du mäta upp varje enskild bräda, om du t.ex. ska såga ett stort antal brädor till staketet eller lister till en ram. Ska längden ändras, flyttar du bara en kloss och en skruvtving.
Bygg ett litet bord i förlängning av sågens eget. Klossar under skivan säkrar exakt samma höjd som sågens arbetsbord. Den lodräta kanten ligger i linje med sågen.
Kap- och geringssågen: Djupstopp, när du ska skarva/foga
Djupstoppet stoppar klingan, innan den sågar igenom materialet helt och hållet. Hur djupt klingan ska gå justerar du med en fingerskruv.
Här kommer klingan att såga halvvägs genom träet. Det har du nytta av vid en klassisk bladfog, där två trästycken skarvas hack i varandra.
Du ska såga i samma djup i hela materialets bredd. Därför ska materialet skjutas fram lite, så att det är mitten av klingan (som går djupast) som sågar.
Kap- och geringssågen: Geringssnitt, när du ska foga diagonalt
På sågen kan du se en tryckt skala med fasta steg för de mest använda positionerna: 0, 15, 22½, 30 och 45 grader. Geringssnitten ger perfekta och precisa fogar, när två trästycken är sågade i samma vinkel.
Klingan är vinklad 45 grader åt vänster. Med det snittet kan du t.ex. göra hörnskarvar av skivor eller sätta ihop fotlister i ett vinkelrätt hörn.
Överhandsfräsen
Det är frässtålet som gör arbetet, överhandsfräsen får i princip bara stålet att snurra runt. Det finns en uppsjö av profiler med kullager för rundning av list- och skivkanter. Och det finns otaliga notfrässtål i olika diametrar och längder. Köp ett ”nybörjarset” till ett rimligt pris, och köp sedan till de betydligt dyrare specialfräss-tålen om du behöver dem.
Överhandsfräsen: Kantfrässtål för runda hörn
Kullagret är kantfrässtålets kännetecken. Det gör att du kan köra fräsen längs med kanten på en skiva utan hjälpmedel. Kullagret tar stöd mot skivans kant, medan hörnena blir rundade.
Frässtålet tar här bara några få millimeter av kanten. Det ger en snygg kant som dessutom blir mindre känslig för stötar och slag, men det har inte en allt för iögonfallande effekt.
Överhandsfräsen: Notfräs för spår och utfräsningar
Notfräsen kräver stöd. Parallellanslaget låter dig fräsa ett spår (en not) mellan 0 och 10 centimeter in i materialet. Ska du längre in ska du köra överhandsfräsen längs en skena.
Här fräser vi med ett Ø 4 mm notfräss-tål, som skapar ett spår en liten bit in från kanten. Med en bredare notfräs kan du t.ex. fräsa spår till en skjutdörr i ett skåp.
Överhandsfräsen: Kopierring för exakt utfräsningar
Notfräsen kan du inte styra på fri hand. Men det betyder inte att den endast kan användas till raka spår. Istället för att köra överhandsfräsen längs en skena eller med ett parallell anslag kan du använda en kopierring.
Kopierringen borde kanske kallas för avståndsring, då den sätter ett avstånd runt om frässtålet, så att fräsen kan köra längs med en mall. Om du t.ex. har en skiva som är lite mindre än din skärbräda, så kan du göra ett spår för vätska genom att köra fräsen med notfrässtålet runt om skivan medan den ligger ovanpå skärbrädan.
Du kan köpa kopierringar till de flesta märkeshandöverfrä-sarna. Det är viktigt att frässtålet kan köra fritt inne i kopierringen.
Exempel: Vi vill fräsa en halvcirkelformad båge med radie 5 cm (inre cirkeln). Då avstånden mellan kopierring och frässtål är 0,5 cm, ska mallen ha en radie på 5,5 cm (yttre cirkeln).
Elhyveln
Elhyvelns snabbroterande skärknivar förvandlar en obehandlad planka till trä i möbelkvalitet i en rasande fart. Spåntjockleken kan justeras från grov till fin.
Spåren i elhyvelns bottenplatta används till att styra hyveln med, om du vill fasa av (hyvla) list- och skivkanter.