Genomtänkt planering och exakt mätning har avgörande betydelse för om ett projekt blir en succé. Både i det inledande arbetet och i utförandet finns det enkla knep som gör att du får ett resultat som är exakt.

Ibland är det ett verktyg som hjälper dig att lyckas. En handöverfräs kan t.ex. justeras ner till delar av en millimeter när du ska försänka rännkrokarna i underlagstaket. Och kap- och geringssågen är suverän när trä ska sågas exakt. I andra situationer kan det vara metoden som är avgörande. Tänk bara på den enkla matematiska formeln utvecklad i antiken av greken Pythagoras. Med hjälp av den kan du konstruera en vinkel på 90 grader utan hjälp av avancerade instrument eller redskap. Det räcker med en tumstock.

LÄS OCKSÅ: Test av avståndsmätare

Flera av de knep vi presenterar i denna artiklar används dagligen av yrkeshantverkare. Målaren använder ju alltid maskeringstejp för att måla ett fält med skarpa kanter på en vägg. Och stensättaren drar alltid ut sättgruset längs två långa rör. Det är för att dessa metoder är bäst när resultatet ska bli exakt.

1. När du sätter upp hängrännor

Hängrännor ska ha ett fall på minst 2,5 mm per meter, gärna 5 mm per meter, mot stupröret. Du kan kontrollera fallet med hjälp av en lina, vattenpass och tumstock. Vid mätning är det enkelt att skapa önskat fall.

Det är däremot svårare att bocka nya rännkrokar och montera dem korrekt på taket. Här krävs en noggrann mätning och bra verktyg. Det är faktiskt svårt att bocka krokarna utan en rännkroksbockare, så en sådan bör du hyra.

När krokarna sedan ska monteras kan det vara nödvändigt att försänka dem för att de ska sitta perfekt. Försänkningen klarar du av med en handöverfräs.

2. När du målar kanter

Om du ska måla snyggt mot till exempel ett tak, runt ett vägguttag, längs dörrfoder eller socklar, så kan du lyckas på fri hand om du håller penseln stadigt och är mycket noggrann. Men om du vill färglägga ett fält på en målad vägg och gränsen mellan färgen ska vara knivskarp så krävs maskeringstejp.

Börja med att mäta upp och markera fältet. Sätt maskeringstejp hela vägen runt om. Försegla sedan kanterna runt tejpen med väggfärgen. När väggfärgen har torkat kan du måla fältet innanför maskeringstejpen i önskad kulör.

Ladda ned hela artikeln och hämta de 10 knepen för ett HELT exakt resultat...

  1. När du lägger klinker och klickgolv
  2. När du fogar
  3. När du bygger i vinkel
  4. När du snickrar en sockel
  5. När du fäster handtag
  6. När du geringssågar trä
  7. När du sätter upp kakel på en vägg
  8. När du planar ut grus