Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

10 vägar till ett HELT exakt resultat

Skriv ut Spara artikel

Ett perfekt utfört arbete är en fröjd, inte minst för att det är exakt. En lina, ett verktyg, ett redskap eller en teknik kan vara skillnaden mellan det sublima och det ordinära. Här är 10 vägar till ett perfekt och exakt utfört jobb.

Genomtänkt planering och exakt mätning har avgörande betydelse för om ett projekt blir en succé. Både i det inledande arbetet och i utförandet finns det enkla knep som gör att du får ett resultat som är exakt.

Ibland är det ett verktyg som hjälper dig att lyckas. En handöverfräs kan t.ex. justeras ner till delar av en millimeter när du ska försänka rännkrokarna i underlagstaket. Och kap- och geringssågen är suverän när trä ska sågas exakt. I andra situationer kan det vara metoden som är avgörande. Tänk bara på den enkla matematiska formeln utvecklad i antiken av greken Pythagoras. Med hjälp av den kan du konstruera en vinkel på 90 grader utan hjälp av avancerade instrument eller redskap. Det räcker med en tumstock.

LÄS OCKSÅ: Test av avståndsmätare

Flera av de knep vi presenterar i denna artiklar används dagligen av yrkeshantverkare. Målaren använder ju alltid maskeringstejp för att måla ett fält med skarpa kanter på en vägg. Och stensättaren drar alltid ut sättgruset längs två långa rör. Det är för att dessa metoder är bäst när resultatet ska bli exakt.

1. När du sätter upp hängrännor

Hängrännor ska ha ett fall på minst 2,5 mm per meter, gärna 5 mm per meter, mot stupröret. Du kan kontrollera fallet med hjälp av en lina, vattenpass och tumstock. Vid mätning är det enkelt att skapa önskat fall.

Det är däremot svårare att bocka nya rännkrokar och montera dem korrekt på taket. Här krävs en noggrann mätning och bra verktyg. Det är faktiskt svårt att bocka krokarna utan en rännkroksbockare, så en sådan bör du hyra.

När krokarna sedan ska monteras kan det vara nödvändigt att försänka dem för att de ska sitta perfekt. Försänkningen klarar du av med en handöverfräs.

2. När du målar kanter

Om du ska måla snyggt mot till exempel ett tak, runt ett vägguttag, längs dörrfoder eller socklar, så kan du lyckas på fri hand om du håller penseln stadigt och är mycket noggrann. Men om du vill färglägga ett fält på en målad vägg och gränsen mellan färgen ska vara knivskarp så krävs maskeringstejp.

Börja med att mäta upp och markera fältet. Sätt maskeringstejp hela vägen runt om. Försegla sedan kanterna runt tejpen med väggfärgen. När väggfärgen har torkat kan du måla fältet innanför maskeringstejpen i önskad kulör.

Ladda ned hela artikeln och hämta de 10 knepen för ett HELT exakt resultat...

 1. När du lägger klinker och klickgolv
 2. När du fogar
 3. När du bygger i vinkel
 4. När du snickrar en sockel
 5. När du fäster handtag
 6. När du geringssågar trä
 7. När du sätter upp kakel på en vägg
 8. När du planar ut grus

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): 10 vägar till ett HELT exakt resultat
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka