Laga den förstörda golvbrädan

En otät radiatorventil har lämnat efter sig ett fuktskadat område på golvet.

Det kan finnas många och goda anledningar till att vilja byta en golvbräda. En hemsk fläck efter en krukväxt, en djup repa från då sonen gick på styltor i matsalen, eller den klassiska otäta ventilen till elementet som lämnat efter sig en eller flera dyngsura golvbrädor, som nu ser helt fruktansvärda ut.

LÄS OCKSÅ: Gör en perfekt reparation av trägolvet

Lösningen är enkel

Du ska bara använda en multisåg för att såga loss den dåliga golvbiten och ersätta den med en ny och fräsch bit. Detta kräver så klart att du antingen har en golvbit liggande eller kan köpa den på någon byggmarknad.

TIPS: Finns golvet inte längre att köpa?

Finns inte golvet att köpa är ett tips att kika under ett skåp. Det kan vara så att du kan såga loss en liten bit för ändamålet där.

Här visar vi hur du byter en förstörd golvbräda kring en radiatorventil. Den är lite svårare än att byta en helt rak bit, men principen är den samma.

Laga den förstörda golvbrädan

Därför blir golvet fult

? Krukväxter. En krukväxt som står i en otät kruka kan snabbt förstöra en golvbräda eller två och lämna efter sig stora och fula fläckar.

? Radiatorventiler. Radiatorventiler kan stå i månader och “svettas” ner på golvet, innan du upptäcker det och kan göra någonting åt det.

? Jack och repor. Varje gång du möblerar om hemma, kan du råka repa och förstöra golvet.

GÖR SÅ HÄR
 Laga den förstörda golvbrädan 1. Börja med att dra ett streck på den förstörda golvbrädan 5 mm från skarven, där den stöttar upp nästa bräda. Använd nu multisågen till att såga rakt ned i strecket.
 Laga den förstörda golvbrädan2. Lirka loss de sista 5 mm, så att brädan bakom kan användas som guide för den nya. Såga nu ut en ny golvbräda i en längd som passar hela vägen in till väggen.
 Laga den förstörda golvbrädan3. Mät avståndet från väggen och ut till rörets centrum, och dra där ett vinkelrätt streck på brädan – det är detta streck du i nästa steg ska såga efter. Mät nu ut, var på strecket röret ska gå igenom, och borra ett hål i en storlek som ger 8-10 mm luft omkring röret.
 Laga den förstörda golvbrädan4. Såga genom hålet (efter strecket). Du har nu två golvbitar, en kort och en lång, som tillsammans passar perfekt omkring radiatorröret.
 Laga den förstörda golvbrädan5. Såga av den nedersta delen av noten. På det viset kommer dina två nya golvbitar glida på plats utan att stöta emot det gamla golvets noter.
 Laga den förstörda golvbrädan6. Limma de båda golvbitarna på plats runt röret. Torka bort överskottslimmet med en fuktig trasa. Ställ något tungt ovanpå som håller brädorna på plats medan de torkar.