Så får du bort hålen i trägolvet

Vi har tagit bort en gammal radiator, och nu står vi med ett välkänt problem: två runda hål i golvet, där radiator-rören stack upp. Golvet ska lagas, och det går lyckligtvis både snabbt och lätt, när du har rätt verktyg.

Hål i trägolvet

Vi har tagit bort en radiator, och nu sticker hålen efter värmerören verkligen ut.

Intro

Det efterlämnar ett par riktigt fula och iögonfallande hål i golvet, när du tar bort gamla radiatorer. De hålen ska täppas till fortast möjligt, och här ska du göra det som en snickare kallar för “lus”.

En lus är en bit trä som fungerar som en lapp-bit, och när du är noga med att mäta ut och skära till blir lusen en helt integrerad del av golvet. Det är så klart lättare att uppnå enhetlighet, om lusen sågas till av trä i samma nyans som golvbrädorna, även om det kan vara svårt att hitta. Annars kommer det krävas att du slipar ner ytan. Det måste vi göra här ändå, eftersom vi har tagit bort de gamla radiatorerna i samband med en slipning av ett gammalt lackat trägolv.

LÄS OCKSÅ: Gör en snygg reparation av trägolvet

Vi använder multiverktyg och en kap och gersåg, då det gör att arbetet både går fortare och lättare. Men ett stämjärn, en fanérsåg och en geringslåda klarar också enkelt uppgiften.

Lycka till!

Material

Den finns inte i alla verktygslådor, men till en uppgift som denna är multicuttern till stor hjälp.

  • MULTICUTTER
  • KAP-/GERSÅG
  • LIM
  • HYVEL

Instruktion

1

Vi använder en golvbräda till att markera upp var lusen ska vara. Se till att det är cirka 2-3 centimeter extra på varje sida om hålet.

2

Med en kap-/gersåg har vi skurit en mall, som hjälper oss att skära exakt 30 grader ner i golvet. Var uppmärksam på att inte göra mer skada än vad som verkligen krävs på en ev. ångspärr, och skär bara precis igenom träet!

3

Radiatorn efterlämnar även hål i ångspärren, och de ska repareras. Det görs med några bitar ångspärrstejp.

4

Vi sågar till en lus, här av en original-golvbräda. Lusen sågas med ett 30-graders snitt i ändarna, så den passar ner i hålet som vi också skär i 30 grader.

5

När lusen passar till hålet, stryks lim på alla sidor. Vi använder ett vanligt trälim. Sätt lusen i hålet, och lägg något tungt ovanpå.

6

Lusen är på plats, och golvet kan nu slipas. Vi börjar med att slipa lusen helt plan, innan vi slipar hela golvet slätt.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv