Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rädda golvet – byt ut endast en stav

Skriv ut Spara artikel

Det behöver inte vara en katastrof med ett brännmärke i parketten. För även om du inte kan slipa bort det så behöver du inte lägga om golvet. Det räcker att du byter en eller två stavar, och de kan du kanske ta på ett ställe där det inte syns.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
10 kronor
Det behöver inte vara en katastrof med ett brännmärke i parketten. För även om du inte kan slipa bort det så behöver du inte lägga om golvet. Det räcker att du byter en eller två stavar.

Intro

Om du har konstaterat att det inte går att tvätta eller slipa bort brännmärket, återstår inget annat än att byta ut staven.

För att kunna lossa staven från golvet är det en stor fördel om du har ett multiverktyg. Montera ett fintandat sågblad i maskinen och såga sedan så noga du kan medan du håller tungan rätt i mun. Det är nämligen viktigt att du inte skadar parkettstavarna vid sidan av den med brännmärket - varken med multimaskinen eller när du bryter loss staven med ett stämjärn.

Instruktion

Staven tas bort

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Kolla med ett stämjärn om det går att rädda parkettstaven. Om missfärgningen inte är djupare än någon millimeter kan du slipa bort märket och sedan fläcklackera. Det går inte här. Märket är för djupt och staven måste bytas ut.

2

Med en multimaskin sågar du nu hela vägen runt staven. Men se till att hålla 1 mm innanför stavens kanter. Du märker när du sågar igenom sponten och när du gör det är du lagom djupt.

3

Om staven ändå sitter fast kan du borra ett hål i ena änden med en hålsåg. Märker du däremot att staven sitter rätt löst fäster du en skruv eller två i den och drar upp den.

4

Stick in ett kasserat stämjärn i hålet. Vänd den platta delen av järnet uppåt och knacka in stämjärnet under staven med hammare. Om hålet finns cirka 1 cm från kanten är det ingen risk att du skadar staven bakom.

5

Med ett vasst stämjärn skärs kanterna till så att rester av stav och lack försvinner. Om parkettstaven har varit limmad på underlaget så ska du också skrapa bort limmet på undergolvet.

Ny stav läggs i

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När den brännskadade staven har tagits bort så gäller det att hitta en ersättare - om du inte har en bit parkett i verkstan. Du kan kanske ”låna” en stav under eldstadsplanet om detta kan lyftas. Eller under soffan som troligen aldrig flyttas om. Välj en parkettstav som passar i ådring och färg till golvet.

Såga loss staven och håll sågbladet 1 mm utanför kanten så att staven inte skadas. Via ett litet spår i en stav vid sidan av kan du sticka ner stämjärnet under den stav du ska använda och sedan bryta loss den. När kanterna gjorts plana och limmet från baksidan skrapats av kan den limmas på plats.

1

Det gäller att få upp den nya staven oskadad. Du kan ev. borra hål i staven vid sidan av eller som här såga 45 grader snett ner genom bakomliggande stav mot fogen.

2

Ta bort träet från staven bakom och knacka ner ett kasserat stämjärn under din nya stav. Vänd den platta sidan uppåt. Bryt loss staven försiktigt och kolla om den passar i storlek.

3

Med ett vasst stämjärn skärs kanterna till om staven inte passar. Skär endast tunna spån. Om staven är tjockare än hålets djup slipar du den på baksidan eller skär av spån med stämjärnet. Den får gärna vara 1 mm för tunn.

4

Fördela lim i hålet i golvet där du ska lägga staven. För att kunna fördela limmet överallt, också på kanterna, är det smart att använda en liten pensel.

5

Lägg den nya staven på plats och lägg den gamla tvärs över. Knacka med hammaren på den gamla staven medan du flyttar den över den nya. Fortsätt tills den nya staven ligger i nivå med övriga.

6

När limmet har torkat kanske du upptäcker små springor i fogarna. Strö lite sågspån från sågningen i en burk och tillsätt trälim. Pressa in blandningen i springorna och torka genast bort överflödigt lim med fuktig trasa.

Material

• En parkettstav (kan ev. tas någon annanstans på golvet)
• Trälim

Specialverktyg

• Multiverktyg/multimaskin
• Hålsåg

Tidsförbrukning

2-3 arbetstimmar.

Pris

Gratis om du har lim och parkettstav hemma.

Svårighetsgrad

Det krävs en stadig hand för att såga loss en parkettstav. Resten av jobbet går lätt.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Reparation: Rädda golvet – byt ut endast en stav
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka