Rädda golvet – byt ut endast en stav

Det behöver inte vara en katastrof med ett brännmärke i parketten. För även om du inte kan slipa bort det så behöver du inte lägga om golvet. Det räcker att du byter en eller två stavar, och de kan du kanske ta på ett ställe där det inte syns.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
10 kronor

Intro

Om du har konstaterat att det inte går att tvätta eller slipa bort brännmärket, återstår inget annat än att byta ut staven.

För att kunna lossa staven från golvet är det en stor fördel om du har ett multiverktyg. Montera ett fintandat sågblad i maskinen och såga sedan så noga du kan medan du håller tungan rätt i mun. Det är nämligen viktigt att du inte skadar parkettstavarna vid sidan av den med brännmärket - varken med multimaskinen eller när du bryter loss staven med ett stämjärn.

PROBLEM:
Värmen från en spann med aska har gjort ett brännmärke i parkettgolvet.

LÖSNING:
Parkettstaven med brännmärket har bytts ut mot en som vi har lånat under eldstadsplanet framför kaminen.

Material

• En parkettstav (kan ev. tas någon annanstans på golvet)
• Trälim

Specialverktyg

• Multiverktyg/multimaskin
• Hålsåg

Tidsförbrukning

2-3 arbetstimmar.

Pris

Gratis om du har lim och parkettstav hemma.

Svårighetsgrad

Det krävs en stadig hand för att såga loss en parkettstav. Resten av jobbet går lätt.

Instruktion

01
Staven tas bort 5 Steg

1

Kolla med ett stämjärn om det går att rädda parkettstaven. Om missfärgningen inte är djupare än någon millimeter kan du slipa bort märket och sedan fläcklackera. Det går inte här. Märket är för djupt och staven måste bytas ut.

2

Med en multimaskin sågar du nu hela vägen runt staven. Men se till att hålla 1 mm innanför stavens kanter. Du märker när du sågar igenom sponten och när du gör det är du lagom djupt.

3

Om staven ändå sitter fast kan du borra ett hål i ena änden med en hålsåg. Märker du däremot att staven sitter rätt löst fäster du en skruv eller två i den och drar upp den.

4

Stick in ett kasserat stämjärn i hålet. Vänd den platta delen av järnet uppåt och knacka in stämjärnet under staven med hammare. Om hålet finns cirka 1 cm från kanten är det ingen risk att du skadar staven bakom.

5

Med ett vasst stämjärn skärs kanterna till så att rester av stav och lack försvinner. Om parkettstaven har varit limmad på underlaget så ska du också skrapa bort limmet på undergolvet.

02
Ny stav läggs i 6 Steg

När den brännskadade staven har tagits bort så gäller det att hitta en ersättare - om du inte har en bit parkett i verkstan. Du kan kanske ”låna” en stav under eldstadsplanet om detta kan lyftas. Eller under soffan som troligen aldrig flyttas om. Välj en parkettstav som passar i ådring och färg till golvet.

Såga loss staven och håll sågbladet 1 mm utanför kanten så att staven inte skadas. Via ett litet spår i en stav vid sidan av kan du sticka ner stämjärnet under den stav du ska använda och sedan bryta loss den. När kanterna gjorts plana och limmet från baksidan skrapats av kan den limmas på plats.

1

Det gäller att få upp den nya staven oskadad. Du kan ev. borra hål i staven vid sidan av eller som här såga 45 grader snett ner genom bakomliggande stav mot fogen.

2

Ta bort träet från staven bakom och knacka ner ett kasserat stämjärn under din nya stav. Vänd den platta sidan uppåt. Bryt loss staven försiktigt och kolla om den passar i storlek.

3

Med ett vasst stämjärn skärs kanterna till om staven inte passar. Skär endast tunna spån. Om staven är tjockare än hålets djup slipar du den på baksidan eller skär av spån med stämjärnet. Den får gärna vara 1 mm för tunn.

4

Fördela lim i hålet i golvet där du ska lägga staven. För att kunna fördela limmet överallt, också på kanterna, är det smart att använda en liten pensel.

5

Lägg den nya staven på plats och lägg den gamla tvärs över. Knacka med hammaren på den gamla staven medan du flyttar den över den nya. Fortsätt tills den nya staven ligger i nivå med övriga.

6

När limmet har torkat kanske du upptäcker små springor i fogarna. Strö lite sågspån från sågningen i en burk och tillsätt trälim. Pressa in blandningen i springorna och torka genast bort överflödigt lim med fuktig trasa.

Video

VERKTYG: Så här använder du multiverktyget

I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

TIPS: Fördela limmet med en pensel

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trägolv