Lätt
Svår

De flesta av oss nickar igenkännande till problemet med ett gammalt, slitet och fult brädgolv. Det kan finnas hål i det efter ett gammalt radiatorrör, kanske har det stått en vägg på det och gjort märken. Kort sagt: golvet ser miserabelt ut och kan inte bli snyggt, inte ens om du slipar det flera gånger.

Vilka alternativ finns?

Har du gott om pengar kan du bryta upp det gamla golvet och lägga ett nytt – eller lägga ett nytt golv ovanpå.

Ett annat alternativ är att köpa ett par färgburkar och måla hela golvet. Det blir snyggt och det blir ljust (om du målar det vitt, förstås). Det blir dessutom mycket slitstarkt, för det är en modern golvfärg. Det vet vi, för vi har målat trappor med golvfärg och det räcker om de bättringsmålas vart fjärde år.

Det är rätt lätt att måla golv när du använder rulle monterad på skaft. Och det går dessutom blixtsnabbt. Men du ska vara noggrann med förarbetet för att resultatet ska hålla i många år.

Gör så här

Vårt golv är mycket slitet och har flera sprickor, springor och hål. Se hur vi åtgärdar skadorna och gör likadant på ditt golv.

Hål kan pluggas igen med brädlappar och spikhål och jack spacklas igen med plastiskt trä. Därefter tvättas, slipas och dammsugs golvet innan det kan målas.